Soud v Brně uložil muži za vraždu otce a dvou sourozenců doživotí

Krajský soud v Brně uložil muži za loňskou trojnásobnou vraždu v Kostelci na Hané na Prostějovsku a vydírání doživotní trest. Tehdy devětadvacetiletý muž zavraždil bratra, sestru a otce. Muž se k činu přiznal. Žalobkyně pro něj navrhla třicet let vězení či doživotí, obhájkyně trest při spodní hranici trestní sazby a zabezpečovací detenci. Soud rozsudek vyhlašuje.

Tragédie se stala loni 29. dubna, členy rodiny muž ubodal desítkami ran nožem. Soud se případem začal zabývat v polovině letošního února. Muž se k vraždám plně doznal. Uvedl, že ho členové rodiny bezdůvodně uráželi a vymýšleli si k tomu i záminky, chtěli, aby se odstěhoval. On si ale nedokázal najít stabilní práci. „Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky. Nenáviděl jsem všechny tři, asi stejně,“ uvedl dříve muž.

Soudkyně: Byl to brutální masakr

Předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová řekla, že šlo o brutální masakr. „Jednal po předchozím uvážení a surovým a trýznivým způsobem,“ uvedla soudkyně. Podle rozsudku se muž vyzbrojil dvěma speciálními noži, bojovým s čepelí dvacet a půl centimetru a zákopovým s čepelí o délce devatenáct centimetrů.

Po odchodu otce do práce nejprve zaútočil na svého třiadvacetiletého bratra, zasadil mu asi osmdesát bodných a sečných ran. Obdobným způsobem napadl i jednadvacetiletou sestru, když se vrátila z venčení psa. Sestře podle žalobkyně zasadil sto čtyři ran.

Ušetřil jen nejmladší sestru

Při čekání na další členy rodiny si brousil nože. Ušetřil pouze svou sedmnáctiletou sestru, kterou donutil se svléknout do spodního prádla a zamknul ji na záchodě. Právě tuto okolnost soud posoudil jako vydírání. Nakonec zaútočil na sedmapadesátiletého otce, který se vrátil z práce. Muž se pokusil utéct, pachatel ho však pronásledoval a venku před domem jej ubodal. Podle žalobkyně mu zasadil šedesát šest ran. Všichni tři napadení zemřeli na vykrvácení. 

Kromě doživotního trestu soud muži uložil zaplatit další, přeživší sestře jako nemajetkovou újmu devět milionů korun.