Soud uložil v kauze podvodů s řidičskými průkazy provozovatelům autoškol podmínky

Okresní soud v Jablonci nad Nisou uložil dvěma provozovatelům autoškol z Jablonecka v kauze neoprávněně vydaných řidičských průkazů podmínky a peněžité tresty. U obou schválil dohodu o vině a trestu, kterou uzavřeli se státním zástupcem. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Soud potrestal provozovatele autoškol podmíněným tříletým trestem se zkušební dobou na čtyři roky. Sedmašedesátiletý Ladislav Čičmanec z Jablonce nad Nisou navíc musí zaplatit dvě stě tisíc korun, o tři roky mladší Radoslav Fišera z Velkých Hamrů padesát tisíc korun. Státní zástupce Roman Šír uvedl, že výše peněžitých trestů odpovídá výši úplatků, které tím podle policie mohli získat.

Oba byli odsouzeni za účastenství ve formě pomoci ke zvlášť závažnému zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu přijetí úplatku. Šlo o osmdesát případů, kdy pomáhali žadatelům o řidičský průkaz podvodně složit závěrečné zkoušky. Při závěrečných písemných testech jim radili, nebo za ně otázky dokonce vyplňovali a někteří uchazeči ani neabsolvovali zkušební jízdy.

V souvislosti s tímto případem zadrželi policisté loni v květnu pět lidí, konkrétně dva zkušební komisaře z Tanvaldu a tři provozovatele autoškoly. Trestní stíhání jednoho komisaře policisté podmíněně zastavili v přípravném řízení, trest nad zbývajícími dvěma obviněnými vynese soud za týden. I oni uzavřeli dohodu o vině a trestu.

V kauze z Varnsdorfu rozhodnutí ještě nepadlo

Zatímco v Jablonci odešli od soudu dva obvinění s podmínkami a peněžitými tresty, v kauze z Varnsdorfu rozhodnutí ještě nepadlo. Jde o největší případ, kdy lidé podvodem získávali řidičské průkazy. Podle státního zástupce k tomu došlo ve více než sedmi stech případů. Při hlavním líčení ve čtvrtek soud přehrál videozáznamy ze zkušební místnosti. Na nich je vidět, jak zkušební komisaři radí některým žadatelům o řidičský průkaz, jak vyplňovat testy.

Soud bude také rozhodovat o vazbě tlumočníka Georgese Manga. Podnět podalo státní zastupitelství kvůli ovlivňování svědků. Hlavní líčení bude pokračovat v listopadu, další termíny jsou v lednu, únoru a březnu.

Trestní stíhání se původně týkalo sedmi lidí, z toho dvou komisařů, jeden v průběhu vyšetřování zemřel. Úplatky dostávali podle žalobce komisaři od autoškol z celé republiky. Dva provozovatelé autoškoly vinu přiznali a soud dostal návrh na schválení dohody o vině a trestu. Soudkyně Pavlína Müllerová řekla, že v této věci zatím soud nerozhodl.

Případ muže, který podle žalobce napsal test za dvou dceru, soud vyloučil k samostatnému projednávání, hlavní líčení v této věci soud ještě nenařídil. Obžalovaná je ještě jedna provozovatelka autoškoly.