Soud potvrdil termín kladenského referenda o hazardu. Radnice neúspěšně žádala o odklad

I když se kladenská radnice pokouší zabránit konání referenda o hazardu, které vyhlásil soud, platí dál, že se o úplném zákazu heren ve městě bude hlasovat souběžně s prvním kolem prezidentských voleb. Nejvyšší správní soud nepřiznal odkladný účinek kasační stížností, s níž se na něj obrátilo město. O samotné stížnosti města i podnětu společnosti Euro Queen, která je provozovatelkou hazardních her, bude soud rozhodovat až později, s největší pravděpodobností po referendu.

Podle rozhodnutí Krajského soudu v Praze budou občané Kladna hlasovat o budoucnosti hazardu ve městě 13. a 14. ledna, tedy souběžně s prezidentskými volbami. Nic se na tom nemění, i když radnice žádala o odklad v souvislosti s kasační stížností. Kladno poukazovalo na možnou újmu, která by vznikla v případě, kdyby Nejvyšší soud nakonec referendum zneplatnil. Podle soudu však Kladno „ani vzdáleně“ neuvedlo, jakou konkrétní újmu pro město samotné vyhlášení referenda znamená.

„Jestliže by NSS přiznal kasační stížnosti odkladný účinek, fakticky by tak, s ohledem na krátkou dobu zbývající do stanoveného termínu místního referenda vyhlášeného krajským soudem, znemožnil jeho konání,“ stojí v usnesení. Soud připomněl, že konání referenda spolu s prezidentskými volbami je pro město organizačně i finančně výhodnější než případné samostatné konání po finálním rozhodnutí o kasačních stížnostech.

O konání referenda usiluje iniciativa Kladno bez hazardu. Město odmítlo plebiscit vyhlásit, odkazovalo na údajné chyby v petici. Krajský soud naopak rozhodl, že byly podpisové archy i další náležitosti v pořádku, a tak referendum vyhlásil.

Iniciativa shromáždila 6000 podpisů obyvatel Kladna. Podle zákona je třeba pro konání referenda získat podporu nejméně deseti procent voličů. Město má téměř 70 tisíc obyvatel, z toho je voličů přes 50 tisíc. Podle soudu měl přípravný výbor předložit minimálně 5207 podpisů, město mu jich ale uznalo 5155. Soud k tomu připočetl jako řádné podpisy dalších 181 lidí. „Návrh na konání místního referenda tak prokazatelně podpořilo alespoň 5336 oprávněných osob,“ stojí v usnesení krajského soudu.

V referendu budou voliči odpovídat na otázku, zda souhlasí s tím, aby statutární město Kladno na celém svém území kvůli ochraně veřejného pořádku a zvýšení bezpečnosti učinilo veškeré možné kroky ve své samostatné působnosti k bezodkladnému zamezení provozu hazardních her.

V Kladně dříve platila vyhláška, která měla od roku 2021 hazard ve městě ukončit. Po nástupu primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) v roce 2020 umožnilo zastupitelstvo fungování dvanácti heren na přesně určených adresách a zákaz hazardu zrušilo.