Soud osvobodil zastupitele Postoloprt. O poslanci Růžičkovi rozhodne později

Soud zprostil obžaloby devět někdejších zastupitelů Postoloprt. Nadále trvá stíhání Pavla Růžičky (ANO), který je zároveň poslancem, sněmovna ho nevydala, a tak o něm bude soud rozhodovat až později. Členy minulého postoloprtského zastupitelstva vinil státní zástupce, že nevýhodně prodali dům na náměstí. Starosta Zdeněk Pištora již oznámil, že bude žádat stát o odškodnění.

Pavel Růžička je jedním z poslanců, které nynější sněmovna nevydala, ale kdyby se tak stalo, zřejmě by nyní jeho kauza skončila. Další obviněné členy bývalého postoloprtského zastupitelstva totiž soud v případu prodeje obecního domu osvobodil. Verdikt je sice nepravomocný, zproštění obžaloby ale navrhla sama státní zástupkyně Radka Pavlišová.

Pro její návrh a konečný osvobozující rozsudek byl rozhodující revizní posudek, podle kterého nebyl prodej domu pro obec nevýhodný.  Právě na údajné nevýhodné ceně byla původně postavena obžaloba – její posudek hovořil o tom, že měla nemovitost hodnotu 1,5 milionu, ale město chtělo jen milion. „Revizní posudek řekl, že prodej byl realizován za odpovídající cenu,“ řekla státní zástupkyně Pavlišová.

Podle postoloprtského starosty Zdeňka Pištory upozorňovali obvinění zastupitelé od počátku na chyby procesu. „Přehnanou radostí proto netrpím. Nespáchali jsme vůbec nic a tři roky jsme tu očerňováni,“ uvedl. Dodal, že bude chtít odškodnění. „Budeme se soudit o odškodnění pro město Postoloprty, o odškodnění pro každého z deseti obviněných zastupitelů, a to odškodnění materiální i nemateriální úrovně,“ uvedl starosta. Stíhání čelilo devět bývalých zastupitelů, z nichž sedm zároveň zasedá i v současném postoloprtském zastupitelstvu.

Pištora dal také najevo, že bude chtít, „aby všichni, kdo se na tomto šikanózním procesu podíleli, za to nesli zodpovědnost, počínaje oznamovatelem trestního oznámení“. I Pavel Růžička již dříve uvedl, že trestní oznámení podal neúspěšný uchazeč o nemovitost, který je prý zároveň jeho politický konkurent. Sám také ke Generální inspekci bezpečnostních sborů podal stížnost na dva příslušníky policie, kteří stáli za zadáním původního znaleckého posudku.

Současná Poslanecká sněmovna je ve srovnání s několika předchozími velmi neochotná plnit přání policie o vydání svých členů. Vydala pouze Andreje Babiše (ANO) a Jaroslava Faltýnka (ANO) v kauze Čapí hnízdo. Naopak poslanci nevydali Bohuslava Svobodu (ODS), Zdeňka Ondráčka (KSČM), Miloslava Roznera (SPD) ani Růžičku. Jeho případ tím ovšem neskončil, současný rozsudek se ho netýká. Až mu skončí poslanecký mandát, bude trestní stíhání pokračovat.

Sám Růžička očekává, že státní zástupkyně žalobu na něj nakonec stáhne. „Bude bezpředmětná,“ míní. Státní zástupkyně ale řekla, že zatím o stažení neuvažuje.