Smetanovu Litomyšl odstartuje koncert České filharmonie. Kapacita hlediště bude omezena

Začíná Smetanova Litomyšl (zdroj: ČT24)

Koncertem České filharmonie na zámeckém nádvoří začne ve čtvrtek ve čtvrt na devět večer 63. ročník festivalu Smetanova Litomyšl. Až do 11. července nabídne třicítku pořadů a doprovodnou scénu Festivalové zahrady. Kvůli protiepidemickým opatřením je kapacita hlediště omezena a diváci musí před vstupem doložit test s negativním výsledkem, potvrzení o očkování nebo o prodělání covidu-19.

Během festivalu zazní například cyklus symfonických básní Má Vlast Bedřicha Smetany v podání České filharmonie s dirigentem Tomášem Netopilem. Hudebně-literárním pořadem Klíče od domova k 180. výročí narození Antonína Dvořáka bude provázet Jiří Lábus.

Na milovníky opery bude čekat nová inscenace La bohéme Giacoma Pucciniho, festivalová premiéra Evžena Oněgina Petra Iljiče Čajkovského, Rusalka Antonína Dvořáka a premiéra nové inscenace Hubičky Bedřicha Smetany.

Na zámku v Nových Hradech se uskuteční několik představení autorského projektu Magdaleny Švecové zahrnujících fragmenty z Nářku Ariadny Claudia Monteverdiho, melodramatu Jiřího Antonína Bendy Ariadna na Naxu a jednoaktové opery Bohuslava Martinů Ariadna.

Na závěr festivalu je připraven koncert složený z děl se španělskou tematikou v podání Orchestru PKF — Prague Philharmonia s dirigentem Leošem Svárovským. Uskuteční se na zámeckém nádvoří.

Program 63. ročníku festivalu Smetanova Litomyšl najdete zde.

Loni návštěvníků festivalu výrazně ubylo

V roce 2020 byl program zkrácen z 25 na 11 dní. Navštívilo ho 7500 návštěvníků, v roce 2019 jich přitom bylo až třicet tisíc. „Letošní ročník doznal také změn. Z původního 10. června se termín přesunul na začátek prázdnin a je opět ve zkrácené formě,“ uvedl ředitel festivalu Jan Pikna. 

Aktuálně je možné zaplnit 75 procent kapacity hlediště. Návštěvník pořadu nesmí vykazovat klinické příznaky onemocnění covid-19, před vstupem do hlediště je stále povinen se prokázat negativním testem, potvrzením o očkování nebo o prodělání nemoci covid-19.