Divadla na prázdniny nehrají. Letní scény se otevírají po celém Česku

Divadelní prázdniny divadla ne vždycky dodržují, letos v létě navíc často chtějí sobě i divákům vynahradit kvůli pandemii nevydařenou sezonu. Letní scény se tak otevírají v Praze, Plzni nebo Pardubicích. Vedle repríz oblíbených kusů se chystají i premiéry, repertoár je většinou odlehčený. Některé venkovní scény už hrají, jiné spustí program až se začátkem prázdnin.

Error v Brně

V Brně se lze za divadlem a další kulturou pod širým nebem vydat na několik míst. BuranTeatr připravil venkovní scénu pro nezávislou kulturu na Kounicově ulici. Nazval ji Error 404 #notfound. Chybová hláška odkazuje na přerušení kontaktu živé kultury s diváky v uplynulých měsících kvůli pandemii. Domácí BuranTeatr se už na této scéně derniérou rozloučil s představením Pan Polštář. Hrála se čtrnáct let. Uvádí ale novou tanečně-pohybovou inscenaci Eight Cups and The Devil. K hostům patří také Depresivní děti touží po penězích nebo slovenský kolektiv Nástupište 1-12. Vedle divadla se dostane i na koncerty a výstavy.

Letní představení sobě i divákům dopřává také Divadlo Bolka Polívky. Letos pendluje v průběhu června až srpna mezi Kraví horou v Brně, amfiteátrem v Mikulově a nádvořím zámku Slavkov. Na Kraví hoře se chystá mimo jiné uvést premiéru komedie S láskou Mary. „Je to komedie, ale pojednává o odcházení člověka. Myslím si, že s takovou situací je v dnešní době konfrontováno mnoho lidí,“ prozradil režisér Petr Halberstadt.

Na pozvání Divadla Bolka Polívky do Brna přijede třeba Simona Stašová s one woman show Shirley Valentine, Dejvické divadlo s černou groteskou Ucpanej systém nebo Barbora Hrzánová se stálicí Hrdý Budžes.

Brno otevřelo několik letních scén (zdroj: ČT24)

Další letní divadlo najdou zájemci v nově vznikajícím areálu Nové Zbrojovky v Židenicích. Industra Open Stage tu bude fungovat v hlavní sezoně od poloviny července do září, ale i poté zůstane jako stálá scéna pod širým nebem. Dramaturgie je rozmanitá: od činohry přes tanec až po site-specific projekty.

Romeo a Julie v Plzni, Shakespeare na slavnostech

Už počtrnácté lze prožít Divadelní léto pod plzeňským nebem. Hraje se už od června, letošní novinku – drama Romeo a Julie – uvede festival poprvé 26. června a následně ještě v deseti reprízách. Shakespearovu milostnou tragédii nastudoval pražský Spolek Kašpar v režii Jakuba Špalka. Úpravou, pod níž je podepsána i Lenka Bočková, vznikla zkrácená verze založená na osmi hlavních postavách.

Lásce v Plzni propadnou v rolích snad nejslavnějšího mileneckého páru Daniel Pivoda Ondráček a Tereza Slámová. Romeo a Julii pak v druhé polovině července vystřídá už dříve uváděný Cyrano, v něhož se opět promění Michal Dlouhý. Program doplní autorská inscenace studentů HAMU nazvaná Slyšíš mě? a také večer slam poetry.

Bouře (Letní shakespearovské slavnosti)
Zdroj: Agentura Shok/Pavel Mára

„Monopol“ na alžbětinského dramatika mají v létě ale už několik let Letní shakespearovské slavnosti. Jako premiéru tentokrát přichystaly Bouři. „Je posledním Shakespearovým příběhem o odcházení a také hrou alchymistickou,“ uvedl překladatel Martin Hilský. V obsazení se objeví David Prachař, Josef Polášek nebo Eliška Křenková, režie se ujala autorská dvojce SKUTR. Bouře se poprvé strhne 28. června na Pražském hradě, Shakespearovské slavnosti ale opět zajedou i do Brna, Ostravy a také Bratislavy.

Sólo pro Janžurovou i Vše o mužích v Praze

Letní „brigádu“ nastoupily i pražské soubory. Hvězdné léto pod Žižkovskou věží, které pořádá Divadlo Kalich, zve mimo jiné na herecké sólo Ivy Janžurové. K osmdesátinám dostala francouzskou komedii Pusťte mě ven! v režii své dcery Sabiny Remundové. Víkendová dopoledne se hraje pro děti, které uvidí třeba divadelní verze Včelích medvídků nebo Maxipsa Fíka.

V létě tradičně hraje i Studio DVA, letos hraje dokonce na třech místech. Na červenec si schovalo premiéru Vše o mužích s Jánem Jackuliakem, Peterem Pechou a Tomášem Novotným. Studio DVA vyjede i mimo hlavní město, a to na tvrz Divice u Loun a do Vítězné u Dvora Králové.

Studio DVA hraje i v létě (zdroj: ČT24)

Divadlo Ungelt provozuje letní scénu na Hradčanech, připomene zde v reprízách úspěšné kusy, třeba hru Kdokoliv může udělat cokoliv podle románu Betty MacDonaldové nebo Housle s Jiřím Langmajerem. Na letní scénu u Musea Kampa se zase bude celé léto vracet Werich. Do významného herce, který na tomto místě kdysi bydlel, se převtělí Vojtěch Kotek.

Karlštejn v Pardubicích, Da Vinci v Krumlově

Východočeské divadlo z Pardubic opět vyleze na Kunětickou horu. V tamním amfiteátru jsou už prázdninová představení tradicí, letos se diváci mohou těšit na Noc na Karlštejně. Na pardubickém hradě se oblíbený muzikál hrál naposledy před dvaceti lety, kdy se Radoslav Brzobohatý jako Karel IV. postaral o rekordy v návštěvnosti. V aktuálním nastudování se Otcem vlasti stane Petr Štěpánek.

Petr Štěpánek jako Karel IV.
Zdroj: Východočeské divadlo Pardubice/Jiří Sejkora

Jako Karla IV. lze vidět i Daniela Bambase, ale v jiné produkci, která je uváděna už opakovaně v létě na Karlštejně. Letos se muzikál na hrad, kde se děj odehrává, ale kvůli rekonstrukci nedostane. Karlštejnské nádvoří tak při turné tohoto muzikálu nahradí nádvoří jiných hradů a zámků, třeba ve Slavkově, Krásném Dvoře nebo Švihově.

Nestojí ani Otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Umělci se tu otáčí celé léto. Červenec patří Da Vincimu, tedy komedii o kunsthistorikovi, který se dostane do patnáctého století. Hraje ho Martn Pechlát. Premiérové představení vystřídá v srpnu a v září třeba balet Šípková Růženka nebo detektivní komedie Pes baskervillský s Karlem Rodenem. Ansámbl Jihočeského divadla, které otáčivé hlediště spravuje, navíc v létě objede jihočeské zámky.