Skupina aktivistů opustila střechu pražské Kliniky. Strávili na ní týden

Skupina aktivistů opustila střechu bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově. Autonomní sociální centrum Klinika, které v objektu fungovalo do minulého týdne, bylo jejich domovem a pobytem na střeše vzdorovali proti rozhodnutí vlastníka budovy nechat Kliniku exekučně vyklidit.

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Nejprve jej užívali načerno, později si vyjednali výpůjčku, která již vypršela. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Správu železniční dopravní cesty. Proti exekuci se zástupci Kliniky opakovaně bránili, soudy všech instancí jejích námitky zamítly. Aktivisté i přesto odmítali prostory opustit.

Exekutor Ivo Luhan zahájil vyklízení minulý čtvrtek dopoledne, aktivisté v budově zůstali přes noc. V pátek ráno sami vynesli nábytek a s výjimkou skupiny na střeše budovu opustili. Specializovaná firma poté začala vyklízet nehodnotné věci z budovy a zabezpečovat okna a dveře proti dalšímu vniknutí. Exekutor ale může objekt vlastníkovi předat teprve poté, co bude zcela prázdný, tedy bez lidí na střeše.

Jídlo ze sousedství

Lidé, kteří ve čtvrtek opustili střechu domu, podle dřívějších vyjádření zástupců kolektivu sociálního centra v budově žili a neměli kam jít. Ostatní stoupenci centra Klinika objekt vyklidil již minulý čtvrtek a pátek. Aktivisté, kteří nyní jako poslední odešli, vzkázali, že se cítí dobře, jsou plni síly a připraveni věnovat se dalším činnostem. Ze střechy se spustili po přistavených žebřících.

Zástupce protestující čtveřice Jan Trnka řekl, že měli na střeše zásoby jídla. „V průběhu týdne také chodili lidé ze sousedství a házeli jim na střechu jídlo,“ řekl Trnka. Členové Kliniky jim již dnes budou shánět bydlení, protože nyní nemají kam jít. Konflikt mezi aktivisty a ochrankou, která dům hlídala, za celý týden podle Trnky nenastal.

Správa železniční dopravní cesty se v budoucnu chystá budovu zrekonstruovat a nastěhovat do ní kanceláře pro zhruba padesát úředníků ze svých 431 zaměstnanců, kteří v Praze pracují v pronajatých budovách. V polovině roku plánuje správa uspořádat soutěž na dodavatele rekonstrukce. Samotné opravy by podle mluvčí správy Kateřiny Šubové měly trvat půldruhého roku.