S dohašováním požáru v Žebráku pomáhá těžká technika, škoda dosáhla téměř dvou miliard

Těžká technika pomáhá s dohašováním požáru průmyslové haly společnosti Novares CZ Zebrak, která v Žebráku vyrábí plastové díly pro auta. Hasiči postupně odjíždějí, v úterý odpoledne na místě zůstane jedna jednotka hasičů, ti budou areál kontrolovat termokamerou. Likvidaci požáru vyhlásí zřejmě ve středu ráno, případně v dopoledních hodinách, uvedl okolo 17:00 mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

„Pokud nic mimořádného nenastane, mělo by to tak zůstat až do rána, likvidaci předpokládám v ranních nebo dopoledních hodinách, ráno ještě proběhne dovyšetření místa, teprve potom bude místo předáno majiteli,“ řekl Sýkora.

Policisté způsobenou škodu odhadli na 1,8 miliardy korun, což by z požáru haly učinilo jeden z nejničivějších od roku 1990, hasiči dříve škodu předběžně vyčíslili na 1,5 miliardy. Kriminalisté při vyšetřování pracují jak s verzí, že za ohněm stojí nedbalost, tak s možností, že šlo o technickou závadu.

„Kriminalisté si celou věc převzali a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ přiblížila policejní mluvčí Michaela Richterová. Případnému pachateli by v případě obvinění a odsouzení hrozilo až osm let za mřížemi, doplnila.

„V tuto chvíli probíhá rozebírání zřícené konstrukce a dohašování ohnisek požáru, která se nacházela pod konstrukcí,“ uvedl před úterním polednem Sýkora. Areál v průmyslové zóně je uzavřený, nikdo do něj nesmí. Nejsou zde žádní zaměstnanci ani zástupci firmy. „Teprve potom, až bude ukončena dohlídka a bude již jistota, že se nic nemůže rozhořet, tak to bude předáno majiteli,“ dodal mluvčí hasičů. Doplnil, že mezitím ještě bude pokračovat vyšetřování. Silnice kolem areálu je průjezdná, projíždí tudy především vozy do okolních firem. 

Studio 6: Zásah hasičů v Žebráku na Berounsku pokračuje (zdroj: ČT24)

Ještě ráno zde zasahovalo kolem dvaceti hasičů. Dopoledne odjelo několik hasičských vozů. O vyhlášení likvidace rozhodne velitel zásahu, předcházet jí bude závěrečná kontrola požářiště. Jak dlouho bude trvat vyšetřování příčiny požáru není jasné, při vyhodnocování poznatků použijí hasiči i záběry z kamer z vnitřku objektu.

V pondělí po poledni vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu. Kolem 20:00 ho snížili na druhý, který podle Sýkory stále platil i v úterý ráno. Následně ho před devátou hodinou snížili na první, tedy nejnižší. Zdravotníci v pondělí ošetřili 15 hasičů, většina byla dehydratovaná, tři převezli k dalšímu vyšetření do nemocnice.

Požár dočasně uzavřel dálnici D5

Hala na výrobu plastových dílů pro automobily společnosti Novares CZ Zebrak v pondělí hořela v plném rozsahu už po příjezdu hasičů, později se zřítila. Požár se přestal šířit kolem 15:00. S hašením pomáhal vrtulník Blackhawk s bambivakem, který shazoval vodu doprostřed zřícené haly. Objekt opustilo po vypuknutí požáru sedmdesát zaměstnanců firmy, všichni vyvázli bez zranění. 

Policie kvůli zásahu hasičů v pondělí odpoledne v obou směrech uzavřela nedalekou dálnici D5 mezi 34. a 41 kilometrem, řidiči jezdili zhruba tři hodiny po objízdné trase.