Rybníky jsou radost i starost. Jedny obce budují nové, jinde jsou vypuštěné

Několik obcí na jižní Moravě usiluje o vybudování nových rybníků. Podle nich jim mohou pomoci zlepšit protipovodňovou ochranu nebo zvýšit zájem turistů o danou oblast. Novou vodní plochu by uvítali například ve Velkých Němčicích nebo v Hruškách u Brna. Na rozdíl od nich ale obce na Vyškovsku řeší zcela jiný problém. Rybníky jsou u nich zanesené a některé i vypuštěné.

Velké Němčice mívaly v minulosti jedenáct rybníků. Nyní ale obec nemá ani jeden a starosta tak plánuje obnovit alespoň jeden z nich. „Na ploše pod hrází Křepického potoka plánujeme výstavbu rybníka o výměře šest a půl hektaru. Bude mít dva ostrůvky, aby na nich mohlo ptactvo nerušeně hnízdit,“ popsal plán starosta František Smetana (KDU-ČSL).

O vybudování nové vodní plochy v blízkosti obce usiluje její vedení už čtyři roky. Stavbu ale dříve brzdily spory o jeden z pozemků. „Díky tomu, že tu nyní probíhají komplexní pozemkové úpravy, tak v rámci nich bychom část pozemku buď bezúplatně směnili, nebo i koupili,“ vysvětlil starosta. Náklady na jeho budování se budou pohybovat okolo 18 milionů korun.

Jedny obce po rybnících touží, jiné mají problémy s jejich údržbou (zdroj: ČT24)

Rybník chtějí nejen v Němčicích, ale také třeba v Hruškách u Brna. Obec získá rovnou dva. „Podařilo se nám je převést od státu, a tak jsme už jejich hrdými majiteli, ale ještě legislativně řešíme papíry. Pak to začnou provozovat naši rybáři,“ okomentoval situaci starosta Jan Kauf (nestr.).

Stav rybníků na Vyškovsku je špatný

Už za pár týdnů tak budou muset tamní rybáři sami kontrolovat stav vody, zajistit napouštění, vypouštění a podobně. Jiné obce mají s obstaráváním rybníku starosti. Například v Rousínově ho museli kvůli nánosům bahna před dvěma týdny vypustit. „Tekla do něj kanalizace a splašky z domů. Je tam asi šestnáct set kubíků bláta, bláto je nezávadné, dělali jsme chemické rozbory, takže bude uloženo na polích na pozemcích města,“ uvedl starosta Rousínova Jiří Lukášek (ProRousínovsko).

Obnovené nebo založené rybníky
Zdroj: ČT24

Odvezení bahna a vyspravení nádrže vyjde vedení obce na 800 tisíc korun. Z 15 rybníků na Vyškovsku je velká většina v podobné kondici. Rybáři jejich stav nazývají havarijním. „Ryby jsou nemocné, nepřezimují, potřebují samozřejmě nějakou určitou hloubku, ta voda kvete, přítoky jsou špatné,“ vyjmenoval problémy předseda pobočného spolku Vyškov Moravského rybářského svazu Radoslav Kotlík. Špatný stav rybníků ale není neměnný. Ministerstvo zemědělství totiž do roku 2020 plánuje rozdělit právě na obnovy rybníků asi jednu miliardu korun.