Ropákem se stal opět ministr Mládek. Za prolomení limitů těžby uhlí

Antiekologickou cenu Ropák roku dostal stejně jako loni ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Tentokrát za to, že se mu podařilo prosadit prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Cenu Zelená perla za antiekologický výrok získal prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý za komentář ke studii o jaderné elektrárně Dukovany.

Jan Mládek (ČSSD) je v historii vyhlašování ankety Ropák roku první, kdo dostal anticenu dvakrát za sebou a stal se tak podle organizátorů ankety „Veleropákem.“  

Kvůli Mládkově snaze padly limity, které odhlasovala vláda v roce 1991, aby se zastavila devastace přírody v severních Čechách. „Porušily se celospolečenské polistopadové dohody odlouhodobé ochraně krajiny a přírody na Ústecku,“ řekl Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země, které anketu pořádá a poukázal na to, že těžba za limity ohrozí existenci dalších obcí. „Prosadil také státní energetickou koncepci, jež stojí na jaderné energii, na těžbě hnědého uhlí a je v ní malý důraz na obnovitelné zdroje,“ doplnil Miroslav Patrik.

Mládek na obhajobu zareagoval výrokem na twitteru: „Buď naše země nemá jiné problémy, anebo jen ten výbor nějak cinklej,“ napsal.

„Ropáka za prolomení limitů těžby by neměl dostat pouze ministr Mládek, ale všichni ministři z ČSSD, ANO a KDU-ČSL, kteří pro prolomení limitů hlasovali. Včetně ministra životního prostředí Brabce, který měl být ten první, který bude bránit přírodu a krajinu nejen v Ústeckém kraji,“ reagoval na vyhlášení Ropáka roku člen Výboru pro životní prostředí Michal Kučera (TOP 09).

Na druhém místě zůstal ministr dopravy Dan Ťok (ANO) za to, že nesouhlasil se zařazením dvou lokalit na Labi do soustavy Natura 2000.

Mezi nominovanými vedli ministři

Mezi dvanácti kandidáty nominovanými na Ropáka roku 2015 bylo hned několik ministrů. Například ministři životního prostředí, dopravy a zdravotnictví a také třeba hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). 

Výrok Vladimíra Dlouhého se stal Zelenou perlou
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

 
Zelenou perlu za antiekologický výrok získal prezident Hospodářské Vladimír Dlouhý. Zabodoval s výrokem, kterým hodnotil studii o dopadech ukončení provozu dukovanské elektrárny.

Dlouhý z pracovního jednání v Moskvě vzkázal: „Vloni prezident republiky Miloš Zeman, letos prezident Hospodářské komory. Zdá se, že ocenění je výsadou prezidentů… Doufám, že se mohu nominovat i do dalšího ročníku.“ A pogratuloval také veleropákovi Mládkovi.

  • „Vždycky je to poměrně složité interpretovat podobné studie a výsledky, ale tato skutečně ukazuje, že Třebíčsko a celá jižní část Vysočiny by velmi významně ekonomicky a dlouhodobě utrpěla, pokud by se Dukovany měly odstavovat nebo nerozšiřovat. Jakkoli jsou ta současná čísla na vodě, což autoři přiznávají, tak jejich závěr je nezpochybnitelný,“