Při nehodě dodávky s vlakem na Rakovnicku zemřel člověk, sedm dalších utrpělo zranění

Jeden člověk zahynul a sedm dalších utrpělo zranění při nehodě vlaku a dodávky na přejezdu u obce Příčina na Rakovnicku. Tři ze zraněných byli v motoráku. Jednoho člověka museli hasiči z vlaku vyprostit. Středně těžké zranění utrpělo také jedno dítě.

Odpolední vlak z Rakovníka do Čisté, který jezdí pouze o víkendu, tvořil malý motorový vůz, uvnitř byl strojvedoucí a pět cestujících. Do cesty mu vjela dodávka. Auto náraz odmrštil ze silnice, vlak vykolejil a skončil napříč přes trať, částečně spadl z třímetrového náspu.

„V dodávce cestovalo pět osob, z nichž bylo několik zraněných. Jedna žena podlehla zranění na místě přes veškerou snahu záchranářů,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová. Ve vlaku bylo šest lidí včetně strojvedoucího. Ten vyvázl nezraněn, zato tři cestující utrpěli poranění.

Dva lidé – muž a žena – jsou těžce zraněni. „Utrpěli vážná mnohočetná poranění,“ uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Petra Effenbergerová. Těžce zraněnou ženu přepravila helikoptéra do Ústřední vojenské nemocnice. Druhý vrtulník odletěl se zraněným pětadvacetiletým mužem do plzeňské fakultní nemocnice, doplnila mluvčí plzeňské záchranné služby Mária Svobodová. Podle administrátorky plzeňské nemocnice Dominiky Žornové musel být muž operován, jeho stav je vážný.

Ženu a dítě v předškolním věku, kteří utrpěli středně těžká poranění, převezli záchranáři sanitkami do Motola. Další tři lidé utrpěli lehká zranění a sanitky je odvezly do rakovnické nemocnice.

Dodávka a motorový vůz po srážce u Příčiny
Zdroj: Jaroslav Beneš/ČTK

Nehoda se stala po třetí hodině odpoledne na přejezdu u Příčiny, kde se trať Rakovník–Mladotice kříží se silnicí druhé třídy. Je zabezpečen výstražnými světly, která podle policie v době nehody fungovala.

Na místě zasahovala profesionální jednotka hasičů z Rakovníka a tři dobrovolné jednotky z Čisté a Kněževse. Pomáhali i dobrovolní hasiči z Nového Strašecí, kteří se v Příčině ocitli náhodou – odvezli děti na tábor a právě se vraceli. Večer místo převzala  hasičská jednotka SŽDC, řekl mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Po nehodě provoz na trati ustal, místo odřeknutých spojů jezdí autobusy a zůstane to tak až do neděle. Správa železniční dopravní cesty vypravila k Příčině nehodový vlak z Plzně, z Prahy vyrazil také nakládací jeřáb. Vyprošťování motorového vozu ale potrvá nejméně do rána.

Pátá letošní tragická nehoda na přejezdu

Letos jde nejméně o pátou smrtelnou nehodou při srážkách aut s vlaky na železničních přejezdech. Začátkem dubna zahynul pacient na přejezdu v Čenkově na Příbramsku při kolizi sanitky s osobním vlakem, v polovině dubna nepřežil řidič auta srážku s vlakem v Lubech u Klatov, o měsíc později zahynula řidička auta při střetu s vlakem na přejezdu u Bílé Třemešné na Trutnovsku a druhé červencové pondělí nepřežila řidička automobilu srážku s vlakem na železničním přejezdu v Bednárci na Jindřichohradecku.

Loni za celý rok zahynulo při nehodách na přejezdech 33 lidí, o jednoho méně než v roce 2017. Tragicky končí každá pátá taková havárie.