Požár v nábytkářské firmě v Čelákovicích je pod kontrolou. Zranil se jeden hasič

Více než stovka hasičů zasahovala od časného rána u požáru haly nábytkářské firmy v Čelákovicích. Požár se jim podařilo dostat pod kontrolu zhruba po osmi hodinách zásahu, lokalizovali jej po desáté hodině ráno, řekl mluvčí středočeských hasičů Tomáš Bakalář. Hustý dým z požáru byl zpočátku viditelný na kilometry daleko. Při zásahu se lehce zranil jeden hasič. Chemická laboratoř na místě naměřila zvýšené hodnoty oxidu uhelnatého, nejsou ale zdraví škodlivé. Město Čelákovice ale doporučilo obyvatelům, aby nevětrali a nevycházeli.

Tmavošedý dým, který se ráno z místa valil, byl viditelný z širokého okolí. Kolem deváté hodiny byla oblaka dýmu zřetelně menší a už jen nad areálem.

Stav ovzduší na místě měřila chemická laboratoř z Kamenice. „Už odjeli, poslední měření bylo negativní,“ řekl Bakalář kolem 12:45. První měření podle něj zjistila zvýšené hodnoty CO, nikoliv ale v koncentracích škodlivých pro zdraví.

Město na Facebooku uvedlo, že jde o halu společnosti Zavek. Podle starosty Josefa Pátka (ODS) by lidé neměli větrat. „Máme tady všechno, co má kola a uveze vodu,“ popsal po osmé hodině ráno.

Město uvedlo, že pro dopravu je uzavřená ulice Masarykova v okolí požáru, a to kvůli hasičské technice na místě. „Autobusy mají zrušenou zastávku Železniční stanice a jezdí přes centrum města,“ informovalo také město na webu.

Statik majiteli nařídil stržení střešní konstrukce, obvodové zdi haly mohou zůstat. Kolem 12:45 dál platil třetí stupeň poplachu ze čtyř vyhlášený kvůli vyššímu počtu hasičů a hasební techniky. „Proběhla menší redukce sil, odjely dvě dobrovolné jednotky a část dobrovolné jednotky Čelákovice, která bude držet dohled v noci. Stále se hasí pěti vodními proudy, proto tolik jednotek, aby se mohly střídat,“ vysvětlil Bakalář.

Plameny zasáhly celou halu

Požár byl nahlášen krátce po druhé hodině v noci. „Hala byla zasažená v plném rozsahu, hasební zásah probíhá z výškové techniky zvenčí i zevnitř, jak nám to situace dovolí,“ přiblížil mluvčí hasičů Bakalář kolem půl desáté. 

V okolí haly byli také zástupci celní správy. Mluvčí hasičů uvedl, že na místě jsou také nezasažené sklady. „Ty musí celníci prověřit,“ předeslal. „V tuto chvíli nemůžeme podat žádné další informace, narušilo by to další vyšetřování,“ sdělila mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková. Krajská policejní mluvčí Adéla Fialová na webu uvedla, že policie bude místo požáru prošetřovat v úterý ráno.

S požárem bojovalo devět jednotek profesionálních hasičů a 12 dobrovolných. Oblast je rozdělená na tři části. Podle Bakaláře pomáhá speciální hasicí zařízení Cobra, nakladač a rypadlo.