Policie vyšetřuje požár v českokrumlovském bazénu pro obecné ohrožení z nedbalosti

Události v regionech: Po požáru bazénu v Českém Krumlově (zdroj: ČT24)

Jihočeští policisté začali vyšetřovat případ požáru plaveckého bazénu v Českém Krumlově. Třiapadesátiletého zaměstnance společnosti, která měla na starost provoz plaveckého stadionu, podezírají z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí muži až osmileté vězení. Způsobená škoda je zatím odhadnuta na dvacet milionů korun. Skutečný rozsah škod bude zjišťovat likvidátor pojišťovny příští týden.

„Muž si v sobotu 7. září v ranních hodinách při likvidaci vosího hnízda pomocí ohně počínal tak nešťastně, že způsobil požár téměř celé plochy střechy bazénu. Škoda, kterou muž svým jednáním způsobil, byla předběžně vyčíslena na nejméně dvacet milionů korun. V případě prokázání viny hrozí zmíněnému muži u soudu trest odnětí svobody v rozmezí od dvou do osmi let nebo peněžitý trest,“ uvedl na policejním webu mluvčí jihočeské policie Miroslav Šupík. 

Skutečný rozsah škod zjistí likvidátor

Požářiště zkoumají vyšetřovatelé hasičů a policistů, kteří zajišťují další důkazy. Pak ohořelou budovu předají městu. „Likvidátor pojišťovny by měl na místo dorazit v úterý 17. září a zjistit skutečný rozsah škod a rozhodnout o formě plnění. Do té doby město další likvidační nebo uklízecí práce na místě dělat nemůže,“ řekl místostarosta Českého Krumlova Dalibor Uhlíř (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí).

Město hledá bazén pro školy, sportovce a záchranáře

Vedení Českého Krumlova zjišťuje potřeby sportovců a také zhruba deseti mateřských a základních škol. Nejen proto chce město urychlit výstavbu nového sportoviště. „V úterý se chceme už věnovat novému projektu a začneme řešit, jak co nejrychleji plavání do Krumlova vrátit,“ řekl další místostarosta Českého Krumlova Zbyněk Toman (ODS).

„Máme původní studii, která se oprašovala, takže máme zhruba rozsah, víme, co chceme, ale jsme úplně na začátku,“ nastínil Uhlíř. Nový bazén by podle předběžných odhadů mohl stát čtyři sta až pět set milionů korun. Hotový může být nejdříve za tři roky.

Ten bývalý mělo od října využívat zhruba čtyřicet vodních záchranářů. „Dostupnost bazénu v Českém Krumlově pro všechny byla samozřejmě ideální, protože to bylo blízko. Pro naše instruktory, trenéry, mládežníky, tak i pro rodiče to bylo dostupné,“ řekl velitel záchranného týmu VZS ČČK Petr Michalík. Při požáru přišli o záchranné pásy, kruhy nebo kajaky. Zatím netuší, kde budou v dalších měsících trénovat.

Školy a sportovní oddíly teď hledají náhradní prostory. Využít by mohly bazény v okolních městech a obcích, například ten v Lipně nad Vltavou. „Nabídli jsme služby, domluvili jsme se s provozovatelem našeho bazénu a jsme připraveni poskytnout pomoc tak, jak bude třeba,“ řekl starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek (nez.). Uklízečkám, údržbářům a plavčíkům chce město najít práci jinde, například ve svých školách.