Policie obvinila podnikatele kvůli stamilionovým únikům

Zlín/Brno – Stanislava Pražana a jeho otce obvinili kriminalisté kvůli údajně stamilionovým daňovým únikům. Případ souvisí s lihovou mafií podnikatele Radka Březiny, který měl při obchodech s nelegálním lihem okrást stát o téměř sedm miliard. Brněnský krajský soud dnes také v odvolacím řízení potvrdil 4,5 roku vězení pro Petra Švábenského za prodej otráveného alkoholu. Trest platí i pro matku Švábenského Ludmilu, která dostala podmínku.

Podle policistů minimálně 1,5 milionu litrů lihu Moravská likérka v Tlumačově na Zlínsku nezdanila. Škoda po předběžném vyčíslení přesahuje 350 milionů, konstatoval pro ČT mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Během razie kriminalisté zadrželi v minulých dnech šest lidí, Stanislav Pražan skončil spolu s otcem ve vazbě. S údajným lihovým bossem Březinou měli oba muži spolupracovat roky.

Policie obvinila jednatele Moravské likérky (zdroj: ČT24)

Rozsáhlé daňové úniky a černý obchod s lihem vyšly najevo v souvislosti s vyšetřováním takzvané metanolové aféry, při které na následky požití toxické látky v lahvích s alkoholem zemřelo téměř padesát lidí. Posledním pravomocně odsouzeným v celé kauze je hostinský Petr Švábenský.

Na obhajobu Švábenských soud nebral ohled

Brněnský krajský soud potvrdil 4,5 roku vězení pro Petra Švábenského za prodej otráveného alkoholu. Po jeho vypití zemřel v roce 2012 v brněnské nemocnici pětapadesátiletý muž. Matce Švábenského Ludmile potvrdil soud podmínku za to, že muži pančovaný alkohol od syna předala.

Švábenští vinu popírali s tím, že si oběť mohla otrávený alkohol opatřit jinde. Soud k tomu ale nepřihlédl. Zamítnutím odvolání potvrdil Švábenskému pobyt za mřížemi ve věznici s ostrahou a Švábenské tříleté vězení podmínečně odložené na pět let.

Petr a Ludmila Švábenští
Zdroj: ČT24/ČTK

Krajský soud se ztotožnil s verdiktem Městského soudu v Brně z letošního září, který dospěl k závěru, že o provinění obou obžalovaných není pochyb. Uznal je vinnými z ohrožování zdraví závadnými potravinami kvůli tomu, že prodávali pochybný alkohol v době, kdy v metanolové kauze umíraly v České republice desítky lidí.

Švábenský provozoval před lety dvě hospody. Alkohol do nich nakupoval ve velkoskladu firmy Provial v Hranicích na Přerovsku, kam dodávali alkohol s obsahem metanolu jeho dva hlavní míchači Rudolf Fian a Tomáš Křepela. Vodku pro známého dovezl do Brna, kde si ji muž pár dní před svou smrtí u Ludmily Švábenské vyzvedl.

Metanolová aféra vypukla v září roku 2012. Na otravu po vypití toxického alkoholu zemřely desítky lidí. Dva hlavní aktéři Fian a Křepela dostali doživotí.