Policie navrhla obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu ze zneužití pravomoci

Policisté navrhli obžalovat tajemníka ústeckého magistrátu Miloše Studenovského ze zneužití pravomoci úřední osoby. Uvedla to mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Studenovský podle kriminalistů způsobil městu škodu tím, že nezákonně zamítal žádosti o informace. Ty podával ústecký zastupitel Lukáš Blažej (Piráti), který chtěl znát výši odměn vedoucích odborů magistrátu. Tajemník považuje stíhání za nesmysl.

Policisté obvinili Studenovského letos v říjnu, za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí až pětileté vězení nebo zákaz činnosti. „V souvislosti s tímto případem vyšetřovatel podal návrh na podání obžaloby. Bližší informace k tomuto případu nebudeme sdělovat,“ řekla mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová.

Studenovský podle policie vydal desítky nezákonných rozhodnutí, kterými zamítal žádosti podané podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ústecký zastupitel Lukáš Blažej (Piráti) se jimi domáhal zveřejnění výše odměn jednotlivých vedoucích odborů ústeckého magistrátu za červen 2015. Blažej žádal také informace o odměně tajemníka za prvních šest měsíců roku 2016. Studenovský žádosti opakovaně zamítal.

Tajemník s obviněním nesouhlasí

Blažej následně podal na město žalobu kvůli náhradě nemajetkové újmy, kterou mu přístup Studenovského způsobil. Soud přiznal Blažejovi nárok na náhradu okolo 172 tisíc korun, magistrát mu částku vyplatil. „Nezákonné jednání obviněného je pak dovršeno tím, že z pozice tajemníka Magistrátu města Ústí nad Labem brzdil její uplatnění u pojišťovny či regresivní vymáhání po odpovědné osobě,“ stojí v policejním usnesení.

Studenovský vinu odmítl s tím, že nic špatného neudělal. Ve vyjádření uvedl, že pokud se případ dostane před soud, chce udělat vše pro to, „aby se pravda ukázala“. Rezignaci podle svých slov nezvažuje, dodal, že s obviněním principálně nesouhlasí. Studenovský je tajemníkem magistrátu od roku 2020.