Poblíž Černovic na Blanensku hořel les. Hasiči zasahovali i na dalších místech

Hasiči u Černovic na Blanensku odpoledne zasahovali u požáru lesa, hořely více než dva hektary plochy. Práce komplikoval obtížně přístupný terén a silný vítr, proto pomáhal i vrtulník s takzvaným bambi vakem. Předběžná výše škody dosahuje asi 150 tisíc korun. Hasiči zasahovali u požárů lesních porostů na více místech jižní Moravy.

Požár měli hasiči nahlášen krátce před 15:00, vyhlášili třetí stupeň poplachu. Zasahovalo devatenáct jednotek. „Zásah komplikuje silný vítr a nepřístupný terén, vodu musíme dovážet z Černovic,“ uvedl odpoledne mluvčí hasičů Filip Venclovský.

U požáru pomáhal i vrtulník s takzvaným bambi vakem. Oheň dostali hasiči pod kontrolu asi za dvě a půl hodiny, od té doby dohašují skrytá ohniska. Podle odhadu budou na místě zhruba do 21:00. Příčina požáru dosud známa není. Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně, nejzávažnější je čtvrtý, vyhlašovaný při mimořádných situacích.

Hasiči v úterý zasahovali u rozsáhlejšího požáru lesa i u Hlubokých Dvorů na Brněnsku, kde hořel les a paseka na ploše asi dvě stě krát dvě stě metrů. Na místě bylo asi padesát hasičů, kvůli zvýšené spotřebě vody a silnému větru vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. Hrozilo, že se oheň rychle rozšíří dál. Hašení trvalo asi dvě hodiny.

Druhé stupně poplachu hasiči  v úterý vyhlásili i u dalších požárů na jihu Moravy, a to u Níhova na Brněnsku, kde hořel les, a také u obce Osiky na Brněnsku. Tam hořela hrabanka a lesní porost.

Požáry v přírodě jsou častější, když delší dobu neprší a je sucho. Stačí pak třeba jen nedopalek cigarety odhozený do trávy či jiskra od projíždějícího vlaku.