Plzeňský Panasonic podle odborů končí s výrobou televizí. O práci asi přijde až tisíc lidí

Japonský Panasonic v továrně v Plzni podle předsedy odborového svazu KOVO Jaroslava Součka končí s výrobou televizorů. Označil to za strategické rozhodnutí nadnárodní firmy, v němž mohl hrát roli i současný nedostatek čipů. O práci by v továrně mělo k 31. březnu 2022 přijít až tisíc lidí.

Firma by měla ke konci března 2022 propustit až 450 kmenových zaměstnanců z celkových 750 lidí. Ve firmě by ke stejnému datu mělo podle odborového předáka postupně skončit i všech téměř pět set agenturních pracovníků.

Ukončení výroby televizorů v Plzni Souček označil za strategické rozhodnutí nadnárodní firmy, ve kterém mohl hrát roli i současný nedostatek čipů. Televizory jsou hlavním programem plzeňské továrny a propouštění se podle Součka bude týkat lidí právě z jejich výroby.

Společnost Panasonic AVC Networks Czech ve výroční zprávě za rok 2020 uvedla, že tržby z prodeje televizorů se na jejím obratu podílely osmasedmdesáti procenty. Prodej tepelných čerpadel tvořil čtrnáct procent tržeb, videotechnika šest procent a dvě procenta firma získala z prodeje náhradních dílů a služeb.

Loni firmě klesly tržby o 26 procent

Tržby firmy loni klesly o dvacet šest procent na necelých devět miliard korun, ze kterých přes devadesát devět procent pocházelo z exportu. Čistý zisk společnosti loni vzrostl na 324 milionů korun z předloňských 306 milionů korun. Loni firma v průměru zaměstnávala 819 lidí, meziročně o 89 méně.

Panasonic AVC Networks Czech otevřel továrnu na televizory v Plzni v roce 1997. Tehdy byl prvním silným a známým japonským investorem. Kromě Plzně má Panasonic v tuzemsku výrobní závod na produkci autorádií v Pardubicích.