Plzeňský kraj „objevil“ stamiliony korun

Plzeň - Kauza šesti set milionů korun, které ležely ladem na účtu Plzeňského kraje, aniž by o nich současné vedení vědělo, bude uzavřena bez trestu pro kohokoli. Výsledek auditu, který si nechal úřad zpracovat, pouze doporučil zásady, aby se to už nikdy nemohlo opakovat. „Objevené“ peníze kraj využije především na dokončení některých dopravních projektů, část pak ponechá v rezervě pro další roky.

Současné vedení Plzeňského kraje před několika měsíci našlo na jednom z účtů zapomenutých šest set milionů korun svých předchůdců, o kterých nikdo nevěděl. Teď už v podstatě příjemná situace však svědčí o velkém nepořádku. „Ty peníze tady byly, ne že by odněkud vyplavaly. Kolegové z ekonomického odboru na ně upozorňovali,“ říká ředitel Krajského úřadu Plzeňského kraje Jiří Leščinský.

I když jde o velkou částku, nikdo nakonec stíhán nebude. „V tomto případě nebyl porušen žádný zákon,“ potvrzuje Jiří Leščinský. „My jsme je našli a pro občany je to pozitivní zpráva,“ dodává náměstek plzeňské hejtmanky Ivo Grüner. 

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Dvě stě jedenáct milionů kraj použije na srovnání letošního schodku a zbytek rozdělí zastupitelé. „Nikdo ze zastupitelů minulého vedení o těchto penězích nevěděl, nevěděli o tom ani občané,“ vysvětluje Ivo Grüner.  

Například Plzeňské filharmonii, která se začala kvůli malým příspěvkům potácet na hranici zániku, už teď rada poskytla mimořádnou dotaci. Dva miliony ale podle ředitelky stejně nestačí, od zániku ji však uchrání. „Teď hovořím o krizovém plánu a o jakémsi přežití,“ upozorňuje ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová. „Filharmonie si asi představuje, že by mohla dostat víc, ale všichni musíme šetřit,“ uzavírá Ivo Grüner.   

O zbylé peníze bude teď zcela jistě obrovský zájem. Hejtmanství ale dopředu upozorňuje, že přednost mají opravy silnic a úspory na příští roky.