Petice zaměstnanců nepomohla. Ředitelka Kroměřížské nemocnice skončila

Valná hromada Kroměřížské nemocnice odvolala její ředitelku Lenku Mergenthalovou. Nezabránila tomu ani petice na její podporu, kterou podepsalo téměř šest set zaměstnanců nemocnice a podpořila ji i lékařská komora a radnice. Ve funkci ji od začátku února nahradí ekonom Petr Liškář, který rok působí ve zlínské krajské nemocnici. Odbory v nemocnici se rozhodly, že vyhlásí stávkovou pohotovost.

Informace o tom, že kraj coby zřizovatel nemocnice chce ředitelku odvolat, se objevily v polovině ledna. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) tehdy uvedl, že radní se odvoláním ředitelky nezabývali, a dál nechtěl obsah svého jednání s Mergenthalovou komentovat. Ředitelka nemocnice tehdy řekla, že jí Jiří Čunek v soukromém rozhovoru sdělil, že její odvolání navrhne.

Podle odborářů i zaměstnanců nemocnice je odvolání ředitelky nepochopitelné. Poukazují na to, že nemocnice pod jejím vedením fungovala bez problémů, ekonomické výsledky se zlepšovaly a personální situace je stabilizovaná. Zaměstnanci jsou toho názoru, že je to kvůli tomu, že Mergenthalová příliš nepodporuje hejtmanovu zdravotnickou koncepci.

Čunek: je normální, že se manažeři ve firmách mění

Jiří Čunek po jednání valné hromady řekl, že Lenka Mergenthalová odvedla „ohromný kus práce“, nemocnici vedla od roku 2014. „Ale přece jen je na nějakém limitu, další setrvávání by i pro ni bylo určitě problematické,“ vysvětlil hejtman Jiří Čunek, podle kterého je normální, že se manažeři ve firmách obměňují. Oživení podle něj nemocnici prospěje, aby lépe prosperovala. „Také aby zvládla všechny záležitosti, které se budou týkat výstavby nové nemocnice ve Zlíně. Už teď se musíme připravit na to, že nová nemocnice bude stahovat na sebe velkou pozornost pacientů a vzájemná provázanost a spolupráce budou hrát velkou roli a my se na to musíme připravit již teď,“ řekl hejtman.

Mergenthalová: Konflikt by dřív nebo později nastal

Nesoulad představenstva byl hlavním důvodem k odvolání i podle Mergenthalové. „A možná nedůvěra ke mně, že nemocnici můžu vést, jak si akcionář představuje,“ uvedla Mergenthalová, která dodala, že by nesouhlasila s některými připravovanými kroky. „Konflikt by stejně nastal dřív nebo později,“ řekla odvolaná ředitelka.

Odvolání ředitelky nemocnice nezabránilo ani jednání více než dvou desítek odborářů a zaměstnanců nemocnice s vedením kraje. Už dříve ji podpořila také kroměřížské radnice a členové kroměřížské lékařské komory, petici na její podporu podepsalo téměř šest set z osmi stovek zaměstnanců nemocnice. Odborářka Ludmila Šromotová řekla, že bude vyhlášena stávková pohotovost. „Ještě však nebylo rozhodnuto o datu,“ uvedla Šromotová. Zaměstnanci se chtějí ještě obrátit na zastupitele kraje, kteří zasedají za týden. Podle Čunka je stávka ve zdravotnictví kvůli výměně managementu nezákonná.

Lenka Mergenthalová vedla nemocnici od roku 2014, kdy byl v lednu odvolán tehdejší ředitel Roman Dostalík. Podle tehdejšího hejtmanova náměstka Lubomíra Nečase (SPOZ) byla důvodem špatná ekonomická situace v nemocnici, která byla ve ztrátě. Mergenthalová byla tehdy primářkou ARO a opoziční krajskou zastupitelkou za STAN/TOP 09, způsob vedení nemocnice kritizovala. Kroměřížská nemocnice předloni hospodařila se ziskem 34 milionů korun, loni v listopadu byla v zisku 11,647 milionu korun. V zisku byly všechny čtyři krajské nemocnice.