Pardubické letiště prodělává. Provozovatel doufá v zavedení nákladních linek z Číny

Dotace akcionářů pro letiště v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Po zimní pauze odletí v pátek první linky z letiště Pardubice, cestující zamíří hlavně do přímořských destinací. K vyrovnanému rozpočtu to ale nestačí, letiště je dlouhodobě ve ztrátě. Hlavním akcionářům, kterými jsou Pardubice a Pardubický kraj, se to nelíbí. Soustředit se tak chtějí i na nákladní dopravu.

Do terminálu pardubického letiště v pátek vstoupí první letošní cestující. Začne další sezóna, ve které bude znát i úbytek letů směrem na východ. Provozovatel civilního letiště se teď soustředí na jižní přímořské cíle. „Celkově je za letní sezonu 333 letů do dvanácti destinací,“ uvedl předseda představenstva EBA Pardubice Jindřich Tauber.

Na vyrovnané hospodaření to ale nestačí. Pardubické letiště vloni skončilo s provozní ztrátou sedmnácti milionů korun, zisku naposledy dosáhlo před devíti lety.

Dlouhodobé dotace a navyšování základního jmění vadí hlavně opozici pardubického zastupitelstva, město je větším ze dvou akcionářů letiště. „Kde je ta míra, do kdy tam budeme sypat peníze a co za to dostaneme? Je to jedna z nejdražších městských firem,“ uvedl zastupitel Pardubic Dominik Bečka (Piráti).

Vedení Pardubic si přeje větší zapojení kraje

Firma za patnáct let dosáhla hodnoty 700 milionů korun. „Musíme začít pomalu brzdit, vyhledávat dalšího investora. Pravděpodobně by měl mít Pardubický kraj větší roli než doposud,“ přiznala náměstkyně primátora Pardubic Jiřina Klčová (ANO).

Kraj se třiačtyřicetiprocentním podílem v akciové společnosti se ale víc angažovat nechce, cestou je podle něj vstup soukromého investora. „Na charterech nelze postavit celou ekonomiku letiště, cargo byzynys je základním předpokladem stability,“ domnívá se pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Letiště doufá v nákladní linky z Číny

To původně zamýšlel i provozovatel letiště. Doufá v obnovení dohod, které byly uzavřené v Číně před pandemií covidu. „Věříme, že smlouva, kterou máme podepsanou, by měla cargo poskytnout. Jednalo se o tři pravidelné linky China Eastern Airlines,“ popsala marketingová manažerka EBA Pardubice Mária Ministrová.

Kdy se tak stane, není ale jasné. Akcionáři by zatím považovali za úspěch, kdyby letiště končilo hospodaření s nulovým výsledkem.