Pardubice řeší desítky námitek vůči hale, kvůli které měnily územní plán

Námitky veřejnosti proti stavbě haly v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Plán na výstavbu obří multifunkční haly a další zástavby v Pardubicích provází odpor části veřejnosti. U sídliště Cihelna ji plánuje postavit miliardář a majitel hokejového klubu Dynamo Petr Dědek. Pardubice dokonce kvůli záměru změnily územní plán. Úřady se teď ale budou muset vypořádat se třemi desítkami námitek a připomínek.

Část obyvatel, zejména těch, kterým má za domy stát nová multifunkční hala, si stěžuje na nedostatek informací. „Vlastně se neví, co se tam bude stavět. Můžou tam teoreticky postavit cokoliv,“ stěžoval si člen výboru jednoho z bytových domů Jaroslav Pohl. 

Místním také chybějí informace o tom, jakou kapacitu by nová hala vlastně měla mít. Na to zatím nedokáže odpovědět ani investor. „Teď z hlavy nevím, to bylo v té žádosti, ale ta měla několik parametrů. Uvidíme, co naši architekti navrhnou, kterou studii vybereme,“ komentoval Dědek.

„Mrzí nás, jak k tomu město přistupuje, že nekomunikuje s veřejností, že to dá jenom na vyhlášku,“ doplnil Pohl.

Třicítka námitek

Na radnici v Pardubicích se teď sešlo zhruba třicet námitek k projektu. Nejsou však jenom od dotčených obyvatel města, ale také od dalších investorů či majitelů okolních pozemků.

„Nevím, jak závažné ty připomínky jsou. Pokud by byly závažné a muselo by dojít ještě k jednomu veřejnému projednání, tak by to samozřejmě celý proces zdrželo,“ reagoval náměstek primátora René Živný (Společně pro Pardubice).  

To by znamenalo výraznou komplikaci, zastupitelé totiž umožnili změnu územního plánu, ovšem s podmínkou, že náročný proces Petr Dědek stihne do 18. prosince letošního roku. Zda je termín reálný, se ukáže na závažnosti námitek, které musí nejdříve posoudit krajský úřad.