Ostravský dopravní podnik chce zvýšit bezpečnost v nočních linkách. Nasadí tam asistenty přepravy

Dopravní podnik Ostrava (DPO) rozšířil službu asistentů přepravy. Nyní je cestující mohou potkat i v nočních spojích. Pravidelně tak nočními linkami cestují dvě čety po čtyřech asistentech společně se strážníky. Dopravní podnik tak vyšel vstříc požadavku cestujících. Novinářům to v pondělí řekl ředitel DPO Daniel Morys.

Asistenti přepravy fungují na linkách DPO téměř dva roky. Jejich úkolem je nejen pomáhat cestujícím, ale také vykazovat například lidi bez platné jízdenky. V prostředcích MHD mají působit preventivně a jejich fungování se dopravnímu podniku osvědčilo.

Při zavedení služby jezdila asistentů necelá desítka, aktuálně jich dopravní podnik zaměstnává téměř šedesát. Přestože zpočátku jejich působení vyvolávalo u některých cestujících kritiku a vedení města tehdy čelilo i nařčení, že jde o rasismus a diskriminaci, řada cestujících práci asistentů hodnotí pozitivně.

Ředitel: Cestující si asistenty v noci přáli

Z šetření dopravního podniku vyplývá, že zatímco v roce 2017 se s asistenty setkalo a jejich službu vnímalo jako potřebnou 35,5 procenta oslovených, loni to bylo už šedesát procent. Celkově službu jako potřebnou loni hodnotilo už téměř osmdesát procent cestujících, přestože někteří se s jejich prací ještě nesetkali.

„Velmi intenzivně vnímáme, jak důležitý je pro naše cestující pocit bezpečí v našich vozidlech. Od začátku jsme chtěli asistenty přepravy na nočních linkách. Z dat, která máme k dispozici, víme, že si je cestující v noci přáli. Podobně jako nás podporují v plánu mít kamerový systém ve všech vozidlech do konce roku 2020,“ uvedl Morys.

Počet cestujících roste

Dopravní podnik podle něj stále pokračuje v rozšiřování počtu kamer ve vozidlech i na zastávkách. V současnosti má ve svých téměř 250 vozidlech více než 1800 kamer, do roku 2020 přibude dalších 1749 kamer do 311 vozidel. Kamery jsou tak v současnosti umístěny zhruba ve čtyřiceti procentech vozidel a rozmístěny jsou také na čtyřiceti pěti zastávkách.

Dopravní podnik Ostrava loni přepravil téměř 98 milionů cestujících, což je nejvíce za posledních sedm let. Ve srovnání s rokem 2017 je to nárůst zhruba o sedm procent.