Armáda spásy už na Ostravsku rozdala čtyři iglú. Lidem bez domova pomáhají přečkat mrazy

Přístřešek pro bezdomovce (zdroj: ČT24)

Pracovníci Armády spásy v Ostravě začali lidem bez domova roznášet speciální přístřešky. Takzvaná „iglú“ jsou z polyetylenové pěny a pomáhají lidem přečkat mrazivé noci ve venkovním prostředí. Dočasný příbytek mají klienti pouze v zápůjče a Armáda spásy si ho po zimě zase vyzvedne.

„K dnešnímu dni jsme roznesli čtyři přístřešky,“ sdělila terénní pracovnice Armády spásy Michaela Davidová. Klienty si vybírají mezi těmi, kteří odmítají spát v prostorách charity a tráví noc na ulici. Lidé jsou vzhledem a použitím přístřešků podle Davidové vesměs překvapeni: „Je to pro ně něco nového, nevědí, jak systém funguje.“

Charitativní organizace rozdávají jednotlivá iglú vybraným lidem přímo v terénu. Na první pohled rozložené „iglú“ vypadá jako nástěnka z bílé pěnové hmoty. Když se ale všechny díly poskládají dohromady, vznikne nehořlavý přístřešek s prostorem na osobní předměty, který v největších mrazech dokáže zachránit životy. 

Polyetylenová pěna je vlastně izolace. Člověk si vnitřek oproti venkovním teplotám svým vlastním teplem vyhřeje na +15 až +18 °C.
Petra Klečková
propagátorka krytu

Klienti musejí podepsat smlouvu o zápůjčce a potvrdit, že Armáda spásy neručí za možná rizika, která v souvislosti s používáním polyethylenového přístřešku mohou nastat. 

V Moravskoslezském kraji je k dispozici na 20 příbytků
Zdroj: ČT24

Iglú by se mohlo nabízet i za rok

V ostravském regionu má Armáda spásy k dispozici na deset mobilních přístřešků, každý v hodnotě pět tisíc korun. V případě, že se po letošní zimě osvědčí, chce ho Armáda spásy nabízet lidem bez domova i v příštích letech.

Projekt pochází z Francie. Do Česka jej přivezli propagátoři Pavla Klečková a Manu Chilaud. Iglú se již rozšířila i do dalších měst – například do Hradce Králové, Olomouce nebo Litoměřic. Projekt je zatím ve zkušebním provozu a v některých městech se ještě čeká, až ho schválí vedení radnic.