Oslavy svobodného města. V Olomouci začínají Dny evropského dědictví

V Olomouci v pondělí začínají Dny evropského dědictví, letos s podtitulem Svobodná Olomouc. Akce se až do neděle 8. září ponese v duchu listopadových událostí před třiceti lety. Město zpřístupní celkem 76 památkových objektů, do nichž se běžně veřejnost nedostane. Doprovodný program nabídne street art, koncerty, filmové projekce i divadelní představení.

V rámci Dnů evropského dědictví se v Olomouci stejně jako každý rok otevřou památky, které běžně nejsou obyvatelům nebo návštěvníkům města přístupné. Zájemci budou moci například vystoupat na sto metrů vysokou věž Katedrály svatého Václava a dívat se na město z výšky 81 metrů. 

Přístupná bude také Arcibiskupská knihovna v jedné z nejstarších kanovnických rezidencí a letos se zájemcům otevře i unikátní freskový sál, který se nachází na základní škole Komenium v centru města. „Vůbec poprvé mohou letos návštěvníci nahlédnout do červeného kostela na třídě Svobody, který sloužil téměř šedesát let jako sklad knih a byl veřejnosti nepřístupný,“ řekl primátor města Mirek Žbánek (ANO). 

Jednou z oblíbených a často navštěvovaných památek během Dnů evropského dědictví je také kaple umístěná ve Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí, který je na seznamu památek UNESCO. Všechny památky a další zajímavosti, které lidé mohou navštívit, jsou uvedeny na webových stránkách Dnů evropského dědictví v Olomouci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Olomoucký Cyrano z Bergeracu

V předvečer hlavních oslav, které připadnou na sobotu 7. září, uvede Moravské divadlo Olomouc přímo na Horním náměstí jedno z nejslavnějších francouzských dramat Cyrano z Bergeracu. Představení se uskuteční v pátek v osm hodin večer. 

„Předpokládám, že si ho nenechají ujít příznivci Petra Kubese, který se tak s olomouckým divadlem rozloučí, protože příští sezonu už stráví v brněnském angažmá,“ řekla náměstkyně olomouckého primátora Markéta Záleská (ODS).

Sobotní hudební program obsahuje kapely a umělce jako Folk Art Troupe of Fuchuan Yao Autonomous County Hezhou z Číny, Bodrog Sárospatak z Maďarska nebo Púčik ze Slovenska. Českou hudební scénu zastoupí Lenka Dusilová, The Gardeners, Imperio nebo Two Men.

Na akci naváže Street Art festival

Doprovodný program potrvá celý týden. Od pondělí se bude promítat v Letním kině Olomouc přímo v historickém jádru filmy na téma Svobodná Olomouc. Všechny budou promítány z 35mm filmových pásů, a to za každého počasí. 

V programu Dnů evropského dědictví ani letos nechybí Olomoucké lafayettovské slavnosti, které nabídnou divadelní představení v autentických kulisách města. Hry pojednávají o osobnostech, které se trvale zapsaly do historie města, tentokrát přiblíží život generála Lafayetta a krále Václava III.

Oslavy podtrhne Street Art Festival, jeho dvanáctý ročník naváže od 9. do 12. září. Organizátoři největšího festivalu velkoformátových maleb ve veřejném prostoru v Česku dávají důraz na svobodu nejen v umění. „Symbolicky si pro oslavu vybrali kolej Generála Svobody a kolej J. L. Fishera, kde vzniknou hlavní muralové malby,“ řekl vedoucí oddělení kultury magistrátu Radim Schubert.