Orkla v Česku zavře závody v Bzenci a Panenských Břežanech. O práci přijde 250 lidí

Společnost Orkla Foods Česko a Slovensko uzavře na konci roku dva tuzemské závody. Potvrdil to mluvčí firmy Martin Frýdl. Provoz skončí v závodě na zpracování mraženého ovoce a zeleniny v Panenských Břežanech nebo v Bzenci na Hodonínsku, kde se vyrábí sterilovaná zelenina značky Hamé nebo Znojmia. O práci přijde zhruba 250 zaměstnanců.

Z bzeneckého provozu, v němž pracuje 200 lidí, jdou na trh sterilované okurky. V Břežanech pracuje 50 lidí a vyrábí se tam mražené ovoce a zelenina. V budoucnu tak zákazníci sice najdou v obchodech stejně vypadající výrobky se stejnou značkou, avšak vyráběné jinde. „Jednání probíhají. Je vysoce pravděpodobné, že dodávky budou pocházet ze středoevropského či západoevropského regionu,“ uvedl Frýdl. Firma oznámila, že poskytuje zaměstnancům spolupráci při hledání nového zaměstnání a doporučuje je zaměstnavatelům v okolí.

Peníze, které firma ušetří zavřením ztrátových provozů, plánuje směřovat do rozvoje ziskových činností a také do investic, které poslouží větší udržitelnosti a menší energetické náročnosti. Letos například v závodě Hamé Babice na Uherskohradišťsku instaluje zařízení sloužící k rekuperaci vody, které umožní ročně uspořit 300 tisíc metrů krychlových vody. 

Orkla je norskou společností, která v Česku vyrábí pro tuzemský i zahraniční trh potraviny řady značek. Mezi nejznámější patří například Vitana, Hamé, Otma či Májka. Podle poslední dostupné účetní uzávěrky dosáhl koncern v Česku loni obratu přes šest miliard korun, zisk před zdaněním se dostal na 557 milionů korun. V loňském roce firma čelila rostoucím nákladům na energie i suroviny. Zároveň po obnovené ruské invazi na Ukrajinu opustila ruský trh.