Oprava za miliony vrátí valtickému zámku lichtenštejnský lesk

Začaly opravy valtického zámku (zdroj: ČT Brno)

Dělníci na valtickém zámku začali s rozsáhlou sérií oprav. Dotknou se fasád, střech, ale i budov v podzámčí. Potřebné desítky milionů na opravy získají z rozpočtu ministerstva kultury. Do dvou let by měl v někdejším sídle Lichtenštejnů vzniknout i nový návštěvnický okruh.

Návštěvnické okruhy a výstavy na valtickém zámku navštíví 125 tisíc lidí ročně, do celého valtického areálu zavítá přes 200 tisíc lidí. Přestože se zámek řadí mezi deset nejnavštěvovanějších památek v republice, desítky let zůstával ve stínu slavnějšího souseda, zámku v Lednici. Po opravách by se to ale mohlo změnit.

Jen na fasádě se bude pracovat následujících čtrnáct měsíců. Dělníci se ale zaměří i na střechy a interiéry. „Máme v plánu i další věci, které se týkají přízemí zámku kolem nádvoří, ale to je ve fázi studie. Věřím, že se nám to podaří, protože technický stav valtického zámku neodpovídá významu této památky. Máme co dohánět,“ říká kastelán zámku Richard Svoboda.

Musíme to opravit

Fasáda se bude opravovat ve třech krocích, aby lešení rušilo vzhled zámku co nejméně a návštěvníci se stále mohli kochat architekturou památky zapsané na seznam UNESCO. „Snažíme se, aby se to návštěvníků nedotklo, ale opravit to musíme, stejně jako to někdy čteme u dálnic,“ dodal Svoboda.

Opravovat se bude i podzámčí, staronovou podobu dostane hotel Hubertus a vnitřní nádvoří.

„Dlouhá léta tam byly dílny, různé kanceláře a vůbec takové provozy, které na zámek nepatří. Chtěli bychom dospět k tomu, abychom prostory revitalizovali, protože to jsou krásné barokní místnosti, a abychom tam umožnili vstup návštěvníkům. Myslíme i na to, že by to mělo být i něco ve spojitosti s tradičním valtickým tématem, vínem,“ vysvětluje Svoboda.

Jen fasáda na čelní straně zámku bude stát 46 milionů korun, fasády na východním a západním křídle a střechy částku zvýší o dalších 40 milionů. Opravené už jsou prostory barokního divadla a velké jízdárny, jejich rekonstrukce vyšla v letech 2014 a 2015 na 200 milionů.

Změny v zámeckém areálu ale nebudou jen ve znamení návratu jeho zašlé krásy. Pro návštěvníky vznikne nový okruh, který ukáže, jak v polovině 19. století vypadal knížecí byt.