Vinařstvím roku je malé rodinné vinařství Stávek. Jeho specialitou jsou růžová a fortifikovaná vína

Vítězem osmého ročníku soutěže Vinařství roku 2017 pořádané Svazem vinařů ČR se stalo vinařství VÍNO J. STÁVEK. Vyhrálo i v kategorii malých vinařství. Vedle Frankovky vinařství nabízí tři druhy cuvée podle rodinných receptur, rosé vína a fortifikovaná vína technologií portských vín. V kategorii střední vinařství uspělo Vinařství Trpělka a Oulehla a mezi velkými firmami CHÂTEAU VALTICE - Vinné sklepy Valtice.

Stávek podle poroty prošlapává nové cesty ve vinařských postupech a také učí zákazníky, že růžová vína nemusí být jen lehká a nenáročná. „Jan Stávek vyrábí vynikající vína, která oceňují nejen jeho zákazníci, ale také profesionálové doma i ve světě,“ řekl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray při vyhlašování laureátů na brněnském výstavišti. A dodal, že se Stávek nebojí sázet na moravská červená vína a nápaditě pracuje se dřevem.

Jana Stávka ani ve snu nenapadlo, že by se živil vínem. Dětství, které strávil nuceně ve vinici, ho odradilo. Po gymnáziu šel studovat chemii životního prostředí do Olomouce. A tam se vše zlomilo. „V Olomouci jsem zjistil, že v místních restauracích jsou tak špatná vína, že jsem tam začal vozit vína od nás a zjistil jsem vlastně, jaké máme v rodině zlato,“ vzpomíná Jan Stávek.

Devízou rodinného vinařství je staletá tradice

Devízou vinařství z Němčiček je tradice. „Hospodaříme na dvoře, který postavil můj pradědeček před sto lety. Dal vinařství základ a my nyní jen budujeme a kultivujeme,“ řekl vinař. Práci ve vinici a sklepě se věnuje celá rodina, mimo to má jen jednoho dalšího zaměstnance. „Myslím, že výhoda malého vinařství je, že vinař si může vyrábět vína podle své chuti,“ vysvětlil Jan Stávek.

Víno vyrábí podle sebe a zároveň se trefuje do chuti ostatních. Drží se tradice a současně experimentuje. Sází na růžová vína, která tvoří největší podíl jeho produkce, ale jako jeden z mála v Česku vyrábí i vína fortifikovaná. „Fortifikované víno je víno, kam se přidává alkohol, většinou vinný destilát brandy. Víno se tím alkoholem opevní a je stabilní. Vyrábí se stejně tak portské,“ popsal Jan Stávek.

Frankovka je odrůdou číslo jedna

Němčičky, kde vinařství působí, jsou obec devíti údolí. „Je to jeden kopec vedle druhého a díky tomu jsou tam výborné podmínky pro pěstování révy vinné,“ říká Stávek. Frankovka je pro něj vzhledem k místu, kde hospodaří, odrůda číslo jedna. „Podle mne by se měla vysazovat, není dnes tolik populární, ale její doba ještě přijde,“ předpovídá vinař.

Ročně Stávek vyrobí kolem 45 000 litrů vína. Hospodaří na sedmi hektarech vinic, jejichž průměrné stáří je ale poměrně vysoké, kolem 35 let.

Ve finále soutěže Vinařství roku se utkalo deset vinařství. Prestižní titul v minulosti získal Vinselekt Michlovský, Bohemia Sekt, Malý vinař - František a Hana Mádlovi, Znovín Znojmo, Sonberk, Château Valtice - Vinné sklepy Valtice a Zámecké vinařství Bzenec.

Soutěž vyhlašuje a titul uděluje za komplexní hodnocení vinařství Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem, za podpory Vinařského fondu ČR a Jihomoravského kraje.