Nejlepší vinařství loňského roku je z Bzence

Vítězem sedmého ročníku soutěže o titul Vinařství roku 2015, pořádané českým Svazem vinařů, se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Cenu získalo v konkurenci dalších osmi společností. Rozhodující slovo měli kromě sedmičlenné odborné poroty i sami spotřebitelé.

Zámecké vinařství Bzenec hospodaří na pěti stech dvaceti hektarech vinic, vyrábí přes patnáct odrůd vín a ročně zazátkuje až 5 milionu lahví. Jeho mottem je: „Víno se rodí ve vinici a víno dělají lidé.“

Práci vinařství ocenila i odborná komise, která hodnotí nejen kvalitu vín, ale i to, jak ošetřují vinohrady, jak jsou šetrní k přírodě a jak zachází se zaměstnanci. „Klademe důraz na čistotu, přesnost, kvalitní hrozny a také na týmovou práci,“ říká obchodní ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Ivo Kaňovský.

Pro bzenecké vinařství znamená výhra prestiž, navíc ale i zábavu. „ Vedení společnosti se se zaměstnanci vsadilo, že v případě, že vyhrajeme, naše vedení půjde na jeden den pracovat na výrobní linku. Teď ji musíme v brzké době naplnit,“ směje se Ivo Kaňovský.

Investice do vinařství nese ovoce

Do bzeneckého vinařství investovala skupina Wine Invest podnikatele Jiřího Kaprálka před devíti lety stovky milionů korun. Peníze dala do technologií, vinic, marketingu a jména společnosti. Loni na jihu Moravy obnovila i tradiční výrobu sektů. „Zrekonstruovali jsme jedno z nejstarších vinařských míst. Snažíme se jít cestou zkvalitňování stávajících vinic,“ řekl Jiří Kaprálek. Podle něj je cílem dávat odběratelům dobrou kvalitu za přijatelnou cenu.

Bzenecké vinice silně zasáhly dubnové mrazy. Hlavních oček má firma poškozených 60 až 70 procent. „Uvidíme jak to dopadne na podzim. Réva se obnovuje, hroznů bude ale určitě daleko méně,“ řekl ředitel společnosti Bořek Svoboda. Podle něj je počasí čím dál větším problémem a netýká se to jen mrazu. „Každý rok je individuální, jiný. Bude to velká výzva pro vinaře, těch normálních let je čím dál méně,“ dodal Svoboda.

Pohled na zážitkovou vinici nad obcí
Zdroj: Filip Vrána/ČTK

Novinkou je zážitková vinice

Novinkou vinařství je také čerstvě vysázená zážitková vinice nad městem. Budou zde prostory pro degustace, koncerty nebo svatby s vyhlídkou do krajiny. „Plánujeme zde dětské zóny, kde budou moci děti například plašit špačky,“ popisuje obchodní ředitel vinařství Ivo Kaňovský.

Zámecké vinařství začalo také vysazovat staré odrůdy vinné révy, typické pro dobu Rakouska-Uherska. Například odrůdu Modrý Janek z rodiny Veltlínů nebo Červenošpičák, Ryzlink buketový, Tramín bílý, Portugalské šedé. Prohlídka zážitkové vinice bude navazovat na návštěvu historických zámeckých sklepů, kam ročně zavítá kolem tří tisíc lidí.

Titul vinařství roku není prvním oceněním – společnost má ve své sbírce třeba čtyři šampiony Salonu vín. Tři z nich dokonce pocházejí z jedné viniční tratě. 

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

SZIF už pozastavil dotace firmám z Agrofertu kvůli Babišovu střetu zájmů

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) pozastavil vyřizování žádostí o dotace firmám z holdingu Agrofert. Stalo se tak 9. prosince, kdy prezident Petr Pavel jmenoval předsedu hnutí ANO Andreje Babiše premiérem, informovala nyní mluvčí fondu Eva Češpiva. Nadále podle ní platí, že situace bude trvat do doby, než Babiš střet zájmů právně vyřeší. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský sdělil, že holding respektuje rozhodnutí správních orgánů.
před 4 hhodinami

České restaurace získaly deset michelinských hvězd

Deset michelinských hvězd si letos vysloužily tuzemské restaurace. Oceněné podniky lidé letos najdou ve více krajích. Společnost udílela také individuální ceny – za nejlepší servis, nejlepšímu someliérovi a mladému kuchaři. Restauratéři se shodují, že světové známé ocenění přitáhne domácí i zahraniční turisty a slouží jako motivace nejen pro kuchaře, ale také třeba farmáře. Zároveň může pomoci nalákat do oboru mladé lidi. Česko prostřednictvím státní agentury CzechTourism zaplatilo za tříletou smlouvu se společností Michelin přes třicet milionů korun.
před 16 hhodinami

Třináctý plat či bonus udělí přes čtyřicet procent firem

Takzvaný třináctý plat nebo mimořádnou odměnu v podobné výši už vyplatilo nebo do konce roku vyplatí svým zaměstnancům 42 procent firem, vyplývá z průzkumu Hospodářské komory. Více než čtvrtina společností si to nemůže dovolit. Třetina firem mzdy už zvýšila a proto zaměstnancům dále finančně přilepšit neplánuje. Nejvíce před Vánoci odměňují velké a střední podniky. Některé firmy plánují spolu s třináctým platem i další finanční bonusy, některé zase místo peněz nabídnou jiné benefity.
před 16 hhodinami

Růst ekonomiky přinese do státní kasy jen asi deset miliard, odhaduje expert

Nová vláda chce přepracovat návrh státního rozpočtu na příští rok, v němž podle ní chybí až 96 miliard korun. Ekonomové v pořadu Otázky Václava Moravce upozornili, že případné nepokryté jednotky či nižší desítky miliard nejsou v celkovém objemu výdajů zásadním problémem. Větší rizika vidí v přesunech peněz mezi kapitolami a v omezeném přínosu hospodářského růstu pro státní kasu. Podle končícího náměstka ministra financí Tomáše Holuba je rozpočet již tak napjatý a prostor pro manévrování je velmi omezený. Debatoval s předsedou Výboru pro rozpočtové prognózy Michalem Skořepou.
včera v 16:49

Koalice ANO, SPD a Motoristů chce zpřísnit vymáhání výživného

Systém vymáhání výživného nebude po změně trestního zákoníku k 1. lednu 2026 podle zákonodárkyň vznikající vládní koalice ANO, SPD a Motoristů funkční. Podle senátorky Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) proto připraví novelu předpisu, který byl přijat letos v létě. Ministryně spravedlnosti Eva Decroix (ODS) v Otázkách Václava Moravce vyzvala nastupující koalici, aby se změnou počkala alespoň na analýzu dopadů nových paragrafů. Délka legislativního schvalování návrhu umožní podle Mračkové Vildumetzové dostatečnou diskusi nad změnou i analýzu prvních dopadů.
včera v 16:32

Michelin posune Česko na světové mapě gastronomie, míní odborníci

Michelinův průvodce rozdal prestižní hvězdy restauracím. Také letos uspěly podniky z Česka, je jich však více než dříve a nachází se i mimo Prahu. Podle herce, blogera a autora Gastromapy Lukáše Hejlíka posune úspěch oceněných restaurací českou gastronomii výš na světové mapě. S tím souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle kterého díky tomu Česko nebude dírou na mapě Michelinu. O současné české gastronomii, jejím rozvoji, ale i problémech debatovali hosté v Událostech, komentářích z ekonomiky, kterými provázely Nina Ortová a Jitka Fialková.
včera v 09:39

Fiala připravil nové vládě zprávu o stavu Česka

Premiér v demisi Petr Fiala (ODS) zveřejnil zprávu o stavu země, v pondělí při výměně vlády ji předá svému nástupci Andreji Babišovi (ANO). Materiál s fakty a daty připravil, aby Česko mohlo pokračovat bez chaosu, řekl ve videu na síti X natočeném ve vyklizených prostorách vlády. Česko je ve velmi dobré kondici, dodal.
včeraAktualizovánovčera v 09:23

Platy ve státní sféře porostou podle Babiše i v rozpočtovém provizoriu

Platy učitelů, policistů, vojáků, úředníků a dalších státních zaměstnanců by od ledna mohly vzrůst i přesto, že Česko bude od začátku roku v rozpočtovém provizoriu. V rozhovoru pro ČT to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Provizorium přitom umožňuje vládě utratit každý měsíc jen dvanáctinu výdajů z předchozího roku. Třeba budoucí ministr školství Robert Plaga (za ANO) plánuje tarifní platy učitelů zvýšit od ledna o sedm procent. Stejný nárůst pro ně schválila na podzim i vláda Petra Fialy (ODS).
13. 12. 2025
Načítání...