Ranní mrazy ohrožují vinice. Některé odrůdy jsou zničené, tvrdí vinař

Ranní mrazy posledních dní na jižní Moravě ohrozily letošní úrodu vinné révy. Podle mikulčického vinaře Štěpána Maláníka se nejvíce dotkly vinic na Slovácku, podle některých odhadů omrzla až polovina narašených odrůd.

„Posledních deset let nás jarní mrazy nepostihly a letošní rok se na víně podepsal krutěji než ty předchozí,“ uvedl vinař z Mikulčic Štěpán Maláník. „Mráz postihl celou slováckou oblast na katastrech několika obcí od Strážnice až po Břeclav. Některé, hodně narašené odrůdy s většími letorosty jsou zlikvidovány na osmdesát až sto procent.“

Podle vinařů se na Slovácku – a zejména v okolí Hodonínska – propadly teploty až pod minus pět stupňů. Sazenice tím sice ohrožené nejsou, protože mohou vyrašit znovu, pro letošní úrodu je to ale špatná zpráva. Maláník navíc varuje, že pokud by přišel další mráz, zlikvidoval by i zbytky neomrzlého vína. Znojemská a mikulovská oblast na rozdíl od Slovácka mrazy tolik postižená nebyla.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu přitom mrazy opravdu mohou znovu udeřit. Předpověď na čtvrteční noc počítá s propadem teplot k minus jednomu stupni Celsia, v noci ze čtvrtka na pátek by měly klesnout až k minus třem a při první víkendové noci padnou na nulu. Oteplovat by se mělo od soboty.

Mikulčický vinař: Další mrazy by dokonaly zkázu (zdroj: ČT24)

Jarní mrazy trápí i ovocnáře

Nízké teploty trápí i ovocnáře, ohrožené by mohly být zejména výsadby meruněk, broskví, švestek, třešní, višní a hrušní. Zatím nejsilnější mráz byl v noci na pondělí, kdy v některých lokalitách při zemi dosáhl až minus šesti stupňů a trval až deset hodin.

„Mohlo dojít k redukci, ale u peckovin stačí, když zbude deset procent květů a úroda může být normální,“ uvedl předseda ovocnářské unie Martin Ludvík. Vývoj počasí až do nynějšího ochlazení byl podle něj příznivý. Zima byla mírná, v sadech nevznikly žádné škody mrazem. Chladný březen a duben vegetaci neurychlily, což je nyní výhoda.

Jarní mrazy dokážou na úrodě ovoce způsobit obrovské škody. Naposledy se tak stalo v květnu 2011, kdy mrazy částečně nebo úplně poničily zhruba 10 500 hektarů sadů, tedy asi 60 procent všech výsadeb v Česku. V době mrazu byly všechny ovocné druhy již odkvetlé, a tedy i velmi citlivé na poškození. Sklizeň ovoce tehdy byla nejnižší za posledních 50 let. Jarní mrazy udeřily i v roce 2012, zasáhly tehdy hlavně Moravu.