Oprava tržnice na Zelném trhu finišuje. Budova je nepřístupná tři roky

Blíží se konec oprav kamenné tržnice na brněnském Zelném trhu. Kvůli rekonstrukci, kterou chtějí dělníci ukončit letos v dubnu, není budova přístupná už tři roky. Přesto ale nebude tržnice zatím zcela připravená k provozu a nový nájemce bude muset dokončit ještě dílčí opravy. Až poté ji bude moci otevřít návštěvníkům. Kdy se tak stane zatím není známé.

Podle vedoucího odboru investičního a správy bytových domů Petra Liškutina (ANO) se opravy nyní dostaly do závěrečné fáze, která je nejnáročnější. Je totiž nutné skloubit dokončovací práce firmy, která má rekonstrukci na starosti a také nového nájemce, který už musí pracovat na technologických úpravách – například budování pekárny.

„Radnice stála před rozhodnutím, zda dokončit rekonstrukci podle projektu a pak až sem pustit nájemce, nebo ne. Vzhledem k tomu, že by on ale něco musel rozbít kvůli technologiím, tak se práce skloubí,“ vysvětlil Liškutin.

Opravy se protáhly kvůli mrazu a statice

Stanovené ukončení oprav na konec dubna není prvním termínem, kdy měla být rekonstrukce tržnice hotová. Práce se totiž protáhly kvůli špatné statice. Na problémy přišli pracovníci po dokončení bouracích prací loni po konci léta. Nejhůř na tom byly nosné sloupy a stropy. V renovaci budovy pak dělníci mohli pokračovat, až byly poruchy vyřešené. Zdržení prací ovlivnil i mráz, kvůli kterému nebylo možné v opravách pokračovat.

Předmět rekonstrukce objektu z 50. let, jež má na starosti městská část Brno-střed, jsou hrubé úpravy. Ty vyjdou zhruba na 50 milionů korun. Nový nájemce, který byl vybrán ve výběrovém řízení, pak bude muset ještě některé opravy dokončit. Původně měla být stavba hotová do konce minulého roku a částka byla stanovená na 45 milionů korun bez DPH.

Tržnice nabídne místo desítkám prodejců

Tržnice byla postavena v roce 1949 na místě domu vybombardovaného při americkém náletu v listopadu 1944. Z původního Domu potravin se ale v průběhu let stal prostor, kde se prodával třeba také levný textil. Po znovuzprovoznění tržnice v ní prodejci budou moci prodávat jen určité druhy zboží, například oblečení mezi ně nepatří. Do zrekonstruovaných prostor se vejdou desítky prodejců.

Cílem celého projektu je přestavět krytou tržnici jako nedílnou součást náměstí Zelný trh, kde prodejci nabízejí ovoce, zeleninu a jiné produkty přímo na náměstí. První patro opravované tržnice má podle plánů patřit ovoci a zelenině, druhé pak delikatesám a gurmánským pochutinám jako vínu, rybám nebo zahraničním sýrům. V přízemí by měla být jazzová kavárna a lokální pekárna s bistrem. Součástí má být i hlídané dětské centrum.