Okrajem Liberce otřásl výbuch v třípatrovém domě. Deset lidí se zranilo, jedna žena vážně

V Liberci v Kateřinkách došlo ve čtvrtek ráno k výbuchu v třípatrovém domě. Zranění utrpělo celkem deset lidí, mezi nimi i pět dětí. Jedna žena utrpěla vážná poranění, s popáleninami ji vrtulník přepravil do vinohradské nemocnice v Praze. Případem se zabývají liberečtí kriminalisté s podezřením na obecné ohrožení z nedbalosti. Příčinu hasiči ve spolupráci s policisty zjišťují, statika domu narušená nebyla. Škoda zřejmě přesáhne milion korun. Požár hasiči likvidovali zhruba čtyři hodiny, do večera na místě preventivně zůstanou.

Kvůli zásahu hasičů byla uzavřena i silnice na Bedřichov, která vede kolem domu. Plně průjezdná je znovu od asi 11:45. Do večera u domu preventivně zůstanou dobrovolní hasiči z Krásné Studánky.

Výbuch s následným požárem byl hasičům nahlášen kolem 7:30. V třípatrovém domě v Kateřinské ulici bylo v době výbuchu patnáct lidí. „Zachránili jsme čtyři osoby, ostatní lidé se evakuovali a dostali z domu ještě před naším příjezdem,“ přibližuje mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Hasiči bojovali s ohněm na okraji Liberce (zdroj: ČT24)

K záchraně lidí hasiči použili nastavovací žebřík a vyváděcí masky. Požár se podařilo dostat hasičům z pěti jednotek pod kontrolu zhruba dvacet minut po příjezdu. Dohašování i vyhledávání skrytých ohnisek jim poté zabralo zhruba tři a půl hodiny. 

Příčinu požáru zjišťují policisté ve spolupráci s hasiči. Vyšetřování na místě už skončilo, pomáhal i speciálně vycvičený pes. Co požár způsobilo, zatím policie sdělovat nebude. „Okolnosti a příčiny vzniku události jsou předmětem dalšího prověřování,“ konstatoval policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Policisté původně přijali oznámení o možném výbuchu propanbutanové lahve. 

Na odbor sociální péče libereckého magistrátu se po požáru obrátila jedna tříčlenná rodina s žádostí o zajištění náhradního ubytování. „Jedná se o rodinu, a tudíž žádost o jeden pokoj. To se podařilo zajistit v ubytovně ve Vratislavicích nad Nisou. A s dalším člověkem z domu na Kateřinské se řeší, zda si zajistí ubytování sám, anebo bude chtít pomoc od magistrátu,“ přiblížila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Žena skončila na popáleninovém oddělení v Praze

Při požáru utrpěla jedna žena těžké zranění, s popáleninami ji záchranáři vrtulníkem přepravili do specializovaného centra v pražských Vinohradech. „Vinohradská nemocnice zdravotní stav pacientů bez souhlasu rodiny nekomentuje, takže ani k tomuto případu nebude poskytovat žádné informace,“ řekla mluvčí nemocnice Tereza Romanová.

Zranění dalších lidí nejsou tak vážná. „Další pacient se nadýchal (zplodin) a má středně těžký úraz,“ řekl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Záchranáři ho převezli do liberecké nemocnice společně s dalšími čtyřmi lidmi, kteří se nadýchali zplodin.

Další tři lehce zraněné osoby zdravotníci převezli do nemocnice v Jablonci, jednoho člověka ošetřili na místě. „Převoz do nemocnice odmítl,“ dodal Georgiev. Na místě měli podle něj osm vozidel, kromě zásahových sanit a lékařského vozu i přepravní sanity.