Obyvatelé Sazomína na Žďársku v referendu podpořili stavbu větrníků

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v pátečním místním referendu podpořili pokračování jednání o stavbě větrných elektráren na území obce. Se záměrem na vybudování tří větrníků přišel soukromý investor, obci za to nabízí finanční příspěvky. Se stavbou elektráren vyslovilo souhlas 86 lidí, tedy 54 procent, proti bylo 71 hlasů. Odevzdáno bylo 158 hlasovacích lístků, jeden byl neplatný.

Ze 194 oprávněných osob v Sazomíně se referenda zúčastnilo 81,4 procenta. Referendum je platné a jeho výsledek závazný. „Budeme pokračovat v jednání s investorem,“ řekla starostka Lucie Pešková (nestr.). Výsledky hlasování jsou na úřední desce obecního úřadu.

Sazomín je na hlavní silnici 37 mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou. O vyhlášení místního referenda rozhodlo obecní zastupitelstvo. Lidé mohli hlasovat od 10:00 do 20:00 v budově bývalé školy. Odpovídali na otázku: Souhlasíte s výstavbou tří větrných elektráren na katastru naší obce?

Referendum je podle zákona platné, pokud se ho zúčastní alespoň 35 procent oprávněných voličů. Výsledek referenda je pro zastupitele závazný, pokud pro něj hlasovala nadpoloviční většina hlasujících a současně minimálně 25 procent všech oprávněných voličů.

Vysočina jako zajímavá oblast pro stavbu větrníků

Na Vysočině jsou zatím větrné elektrárny u Pavlova na Jihlavsku a u obcí Věžnice a Kámen na Havlíčkobrodsku. Poslední větrníky u Věžnic byly postavené v roce 2009. Kraj Vysočina pak tyto elektrárny nechtěl s odkazem na to, že by vysoké stožáry poškodily krajinný ráz.

Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti, o stavbu větrníků se kvůli zdražování energií investoři poslední dobou zajímají na mnoha místech. Možnost vzniku větrného parku v březnu schválili zastupitelé Stonařova na Jihlavsku, ještě o něco dřív uzavřela smlouvu o spolupráci s investorem sousední obec Suchá.