TÉMA

Okres Žďár nad Sázavou

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v referendu podpořili stavbu větrníků

Obyvatelé Sazomína na Žďársku v pátečním místním referendu podpořili pokračování jednání o stavbě větrných elektráren na území obce. Se záměrem na vybudování tří větrníků přišel soukromý investor, obci za to nabízí finanční příspěvky. Se stavbou elektráren vyslovilo souhlas 86 lidí, tedy 54 procent, proti bylo 71 hlasů. Odevzdáno bylo 158 hlasovacích lístků, jeden byl neplatný.
19. 5. 2023|

Obce kolem Bohdalova na Žďársku zlepší zásobování vodou. Získaly evropskou dotaci

V Bohdalově na Žďársku a v dalších obcích napojených na stejný skupinový vodovod se zlepší zásobování pitnou vodou. Svaz vodovodů Bohdalov kvůli tomu chystá investici za 55 milionů korun. Připojí nové vodní zdroje, rozšíří kapacitu vodojemu a pořídí novou technologii úpravy vody. Na projekt dostane dotaci z evropského Operačního programu Životní prostředí.
24. 3. 2023|

Svratka u Herálce se vrátila do původního koryta. Je téměř o kilometr delší

Řeka Svratka u Herálce na Žďársku znovu protéká v meandrech podmáčenými loukami. Povodí Moravy vrátilo část kdysi napřimovaného toku do původního koryta. Řeka se tak prodloužila o necelý kilometr. Součástí revitalizace byla také výstavba nových kamenných zídek, které budou obec lépe chránit při povodních.
15. 3. 2023|

Při srážce kamionu s dodávkou na D1 před Měřínem zemřeli dva lidé, policie hledá svědky

Na dálnici D1 před Měřínem na Žďársku došlo v sobotu ráno k nehodě, při níž zemřeli dva lidé. Ve směru na Brno se střetl kamion s dodávkou, která na přívěsu převážela osobní auto. Provoz na dálnici ve směru na Brno byl obnoven zhruba po čtyřech hodinách. Pro objasnění příčin nehody by policie potřebovala pomoc řidičů, kteří místem v době havárie nebo před ní projížděli.
18. 2. 2023Aktualizováno18. 2. 2023, 14:51|

D1 ve směru na Brno na hodinu a půl uzavřela nehoda. Obešla se bez zranění

Dálnice D1 směrem na Brno byla v sobotu odpoledne hodinu a půl zavřená kvůli nehodě na 125. kilometru. Osobní auto tam narazilo do svodidel a začalo hořet. Nikdo se nezranil, řekla policejní mluvčí Dana Čírtková. Levý jízdní pruh byl podle policie znovu průjezdný od čtvrt na čtyři odpoledne.
24. 12. 2022Aktualizováno24. 12. 2022, 15:54|

Sníh ochromil dopravu. Kamiony blokovaly D1 ve směru na Brno, vlaky nabíraly zpoždění

Sněžení od rána komplikovalo dopravu na řadě míst republiky, zejména na východě země. Provoz na silnicích především na Vysočině a Moravě brzdily ráno nehody a kamiony uvázlé v kopcích. Dálnice D1 spojující Prahu a Brno byla na několika místech zablokovaná, tvořily se tam mnohakilometrové kolony. Hromadná doprava se potýkala s problémy v Brně, Ostravě či okolí Prahy. Některé vlaky zastavily pády stromů, a to včetně hlavního železničního koridoru na Slovensko mezi Mosty u Jablunkova a Čadcou.
16. 12. 2022Aktualizováno16. 12. 2022, 21:04|