Nový český rekord. Houbař z Ostravska měl v krvi 8,83 promile alkoholu

Houbaře z Ostravska s 8,83 promile alkoholu v krvi ošetřovali v sobotu v nemocnici v Krnově na Bruntálsku. Muž, který si v tamních lesích zlomil kotník, je tak zřejmě novým českým rekordmanem v množství alkoholu v krvi. Případ podle mluvčího nemocnice Jiřího Krušiny překvapil i zkušené lékaře.

Jednačtyřicetiletý muž skončil na pohotovosti v sobotu odpoledne, když si údajně při návratu z hub po špatném došlápnutí na větev poranil kotník. Ukázalo se, že má komplikovanou zlomeninu kotníku a bude nutná operace. Lékaři se ale zdálo, že muž hůře artikuluje, a tak se zajímal i o množství vypitého alkoholu.

Muž přiznal jeden a půl piva, jenže při odběru krve se ukázalo, že má v krvi 8,83 promile alkoholu. Operace tak musela být odložena a muž skončil na interní jednotce intenzivní péče.

Pacient chodil, byl orientovaný. Klinicky vypadal maximálně na tři promile alkoholu. Přibližně o hodinu a půl později jsme mu nechali udělat další odběr, kdy měl po přepočtu 8,15 promile alkoholu v krvi. Pacienta jsme proto hlídali a pomocí infuzí hydratovali.
Naděžda Mičudová
primářka interního oddělení

Primářka interního oddělení Naděžda Mičudová uvedla, že se za svoji třiatřicetiletou praxi s něčím podobným nesetkala. Muž byl podle ní orientovaný, na to, že má v krvi přes osm promile alkoholu, nevypadal. Ještě po dalších necelých osmi hodinách měl muž v krvi stále přes pět promile alkoholu, dodala. 

„Stihl nám říci, že pil s kamarády v pátek večer. V sobotu ráno, než vyrazili do lesa na houby, tak místo snídaně vypil dvě piva. První jídlo si dal až s pivem před odjezdem do nemocnice,“ doplnila Mičudová.

Lékaři muže nakonec mohli operovat až po 24 hodinách po přijetí v nemocnici, kdy byl již zcela střízlivý. Po několika dnech by měl být propuštěn do domácího ošetřování.

Prvenství drží nejspíš Polák

Rekordmanem mezi podnapilými řidiči v republice je zřejmě čtyřiačtyřicetiletý Milan Čurda z Tuháně na Semilsku, který v roce 2005 naboural fekální vůz s osmi promile alkoholu v dechu. Od soudu dostal podmínku, o rok později přesto v opilosti boural znovu, tentokrát s traktorem.

Houbař z Ostravska jej překonal téměř o jedno promile alkoholu a pravděpodobně mu patří nelichotivý český rekord. Světový rekord nejspíš drží Polák, který nadýchal 12,3 promile po oslavě s kamarády.

Smrtelná dávka etanolu se u dospělého pohybuje mezi 250 – 750 gramy. To je přibližně 600 – 1800 mililitrů 40procentního alkoholu, který člověk vypije během méně než půl hodiny. Takové množství látky v těle odpovídá 3,5–5 promile alkoholu v organismu.