Nevyhazujte opiátové náplasti. Narkomani z nich vyrábějí drogy, varuje Plzeň

Léky do odpadu nepatří, varuje Plzeň (zdroj: ČT24)

Plzeň v nové osvětové kampani varuje obyvatele, aby nevyhazovali do popelnic nespotřebované léky a použité fentanylové náplasti na tišení bolesti. Použité náplasti hledají narkomani a připravují si z nich drogy. Po aplikaci dávky z fentanylové náplasti, která obsahuje opioidní látky, už několik lidí zemřelo. Nepoužitá nebo prošlá léčiva se mají vracet do lékáren, což však dodržuje jenom minimum lidí.

Problémy s fentanylovými náplastmi trvají asi tři roky. Náplasti předepisují lékaři ve velmi přísném režimu evidence opiátů. Dostávají je pacienti s chronickou bolestí nebo s onkologickým onemocněním. Ročně se ale do lékáren fakultní nemocnice vrátí jen do stovky použitých náplastí, řekl náměstek ředitele fakultní nemocnice Milan Topinka.

I když lékaři na vracení léčiv pacienty upozorňují, lidé je přesto často vyhodí do popelnic nebo spláchnou do odpadu. To může ublížit životnímu prostředí i dalším lidem. Léky mohou najít při hře děti nebo bezdomovci, kteří hledají jídlo.

„Narkomani jsou běžně zvyklí prohledávat popelnice kvůli lékům, patří to k jejich životnímu stylu,“ upozorňuje Karel Nyerges z organizace Point 14, která se v Plzni věnuje drogově závislým. Nalezené léky narkomani třídí a některé využívají jako drogy. Na hledání náplastí mají údajně prostou fintu: čekají před onkologickým oddělením, sledují pacienty k jejich domovům a díky tomu vědí, do jaké popelnice se mají podívat. Někteří pacienti dokonce náplasti sami prodávají.

Kampaň umístí nálepky na tisíce kontejnerů i na svozové vozy

Narkomani fentanylové náplasti vyvařují a aplikují si dávku do žil. Právě v tom ale spočívá smrtelné nebezpečí: fentanyl je opioidní analgetikum stokrát silnější než morfin. I v použité náplasti nějaký zbývá, nikdo ale nedokáže přesně odhadnout, kolik ho v které náplasti je. Hrozí tak vážné předávkování. Nyerges upozornil, že existuje už několik případů, kdy narkomani v Plzni po aplikaci takové dávky zemřeli.

V Plzni je problém s používáním opiátových náplastí zřejmě vážnější než jinde. „Plzeň je pervitinové město a není tady dlouhodobě na trhu heroin, proto někteří drogově závislí používají náplasti,“ dodal Nyerges.

Organizace Čistá Plzeň, která sváží ve městě odpad, proto umístí nálepky kampaně na 3000 kontejnerů a popelnic i na svozové vozy. Do kampaně se zapojil také magistrát, nemocnice a organizace Point 14. Magistrátní odbor bezpečnosti a prevence kriminality kontaktoval lékárny, zdravotní střediska a nemocnice, aby zdravotníci a farmaceuti ještě víc šířili osvětu o odevzdávání nepoužitých léků do lékáren nebo sběrných dvorů, uvedla městská protidrogová koordinátorka Andrea Gregorová.