Nehoda na D46 u Prostějova zkomplikovala dopravu v celém okolí

Čtvrteční tragická nehoda na D46, která od ranních hodin blokovala dálnici na obchvatu Prostějova, způsobila ve městě značné komplikace. Řidiči v ucpaných ulicích stáli od rána desítky minut. Doprava zatížila i Přerov, přes který se snažili motoristé místo nehody po dálnici objet. Nejprve se pro řidiče uvolnil směr na Brno, kde byla doprava vedena přes staveniště, později se otevřela i v opačném směru.

Dálnice D46 byla uzavřena od páté do osmnácté hodiny na 23,5. kilometru. Nehoda se stala na úseku mezi exitem 51 Prostějov-Jih a exitem 24 Prostějov-Centrum. V zúženém místě dálnice narazilo čelně osobní auto do kamionu, spolujezdec z vozidla zemřel, další tři lidé včetně řidiče kamionu utrpěli zranění.

„Hasičský záchranný sbor musel pacienty vyprostit pomocí těžké techniky. Během jejich zásahu však u spolujezdce v osobním vozidle došlo k náhlé zástavě oběhu a následné resuscitaci. Pacient však utrpěl mnohočetná zranění, která nebyla slučitelná se životem,“ uvedla mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

„Na místě jsme měli technický speciál. Řešili jsme rovněž překládku plně naloženého kamionu, který po srážce skončil převrácený v poli,“ konstatovala mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Řidič kamionu se zranil lehce, další spolujezdec z osobního vozu má pohmožděné rameno a paži. „Poslední pacient, mladý řidič osobního automobilu utrpěl vážná zranění celého těla s podezřením na zlomeniny obou dolních končetin,“ doplnila mluvčí záchranářů. Muže transportovali do olomoucké fakultní nemocnice.

Objížďka přes staveniště

Dálnice D46 na obchvatu Prostějova je po tragické nehodě již zcela průjezdná. Nejprve mohli podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla projet ve směru na Brno, zprovoznění ve směru na Ostravu trvalo kvůli zasažení dopravního značení a svodidel déle. „Mechanismus nehody totiž zasáhl infrastrukturu komunikace v místě zúžení,“ řekl Rýdl.

Nehoda zcela zkomplikovala situaci nejen v samotném Prostějově, ale i v celém okolí. Rýdl uvedl, že kolem desáté hodiny dopolední už byla ve velkých problémech každá objízdná trasa i průjezdy městy Prostějov a Přerov. Zdržení dosahovala až hodiny. 

Kolem nehody navíc nebyly stanoveny objízdné trasy, podle Rýdla nebylo na tak zatížené dálnici možné predikovat cílový směr většinového dopravního proudu. 

Kolem Prostějova se nedá jezdit

V kolonách uvízla řada řidičů. Přes sociální sítě popsali, že provoz na dálnici stojí až za Brodek u Prostějova, doprava se zastavila také ve směru od Olomouce, ostatním řidičům doporučovali, aby se Prostějovu vyhnuli alespoň v okruhu deseti kilometrů.

Uzavřenou dálnici pocítili i v okolních obcích, přes které se snaží řidiči místo nehody objet, doprava stála podle řidičů i ve Výšovicích či v Bedihošti.