Náměstí v Písku připomíná parkoviště. Město chce dostat auta z centra

Parkování v Písku (zdroj: ČT24)

Písecká radnice chce dostat auta z centra a zklidnit dopravu. V historickém jádru města plánuje zrušit víc než stovku parkovacích míst. Podnikatelům se záměr nelíbí. Bojí se, že přijdou o zákazníky. Radnice slibuje, že místa dostanou v novém parkovacím domě.

Písek má nejstarší kamenný most v Česku, který láká turisty. Hlavní náměstí ale připomíná velké parkoviště, běžně tam parkuje 110 aut. Radnice chce jejich počet výrazně snížit.

„Lidé posedávají u zahrádek v kavárnách, ale kolem neustále projíždějí auta. Myslím, že to není úplně komfortní,“ poznamenala místostarostka Písku Petra Trambová (TOP 09).

Město plánuje úpravu náměstí už pět let. Lidem v létě představilo další studii. Místní podnikatelé ale proti úbytku parkovacích míst protestují. „Razíme teorii, že každý zákazník, který může do města přijet, je dobrý,“ řekl majitel kavárny a lahůdkářství Aleš Košťál.

Náhradou za zrušená parkovací místa má být parkovací dům asi tři sta padesát metrů od náměstí. S jeho stavbou ovšem nesouhlasí obyvatelé okolních domů. „Územní řízení jsou zablokována. Uvidíme, jak rychle se rozběhnou,“ řekla místostarostka.