Na zahradu domu na Berounsku se zřítil ultralight. Pád nepřežili dva muži

Na zahradu domu spadl ultralight (zdroj: ČT24)

Dva muži v úterý nepřežili pád ultralightu v Tlusticích na Berounsku. Záchranáři se je pokoušeli čtyřicet minut oživit. Stroj spadl na zahradu u rodinného domu, na které nikdo nebyl. Jednou z obětí je starosta nedalekého Zaječova Vladimír Havlík, uvedla na síti X středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Stroj se zřítil před devátou hodinu ranní. Na místo vyjely všechny záchranné složky, zasahovaly dva vrtulníky leteckých záchranářů a dvě pozemní posádky. „Oba muži utrpěli těžká mnohočetná poranění. I přes snahu všech posádek na místě a zhruba čtyřicet minut trvající resuscitaci svým zraněním bohužel podlehli,“ řekla mluvčí středočeské záchranky Monika Nováková.

Středočeská hejtmanka v úterý večer na sociální síti X, dříve Twitteru, napsala, že jednou z obětí nehody byl starosta obce Zaječov Vladimír Havlík (nezávislý). „Byl i dlouholetý člen Komise pro spolupráci s městy a obcemi Středočeského kraje,“ uvedla Pecková, která zároveň vyjádřila soustrast pozůstalým po obou obětech. „Ačkoliv jsme neměli vždy stejný názor, on vždy obhajoval řešení, o kterém byl přesvědčen, že je nejlepší pro Zaječov,“ dodala. 

Vyšetřování příčiny nehody nyní pokračuje. „Okolnostmi a příčinou pádu letadla s tragickými následky se budou zabývat berounští kriminalisté ve spolupráci s pracovníky Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod,“ doplnila policejní mluvčí Michaela Richterová. Přesnou příčinu smrti mužů určí soudní pitva. 

  • 27. září 2019 – V lese u obce Petrovice u Měčína na Klatovsku našla policie malé letadlo a dva mrtvé při pátrání po pohřešovaném stroji, který předtím vyslal nouzový signál.
  • 24. dubna 2020 – Při nehodě malého letadla u Milotic na Hodonínsku zemřeli dva muži, jednomu bylo 46 let, druhému 31 let, letadlo shořelo.
  • 27. srpna 2021 – Na mosteckém letišti Braňany havarovalo malé motorové letadlo. Dva lidé na místě zemřeli, jeden dospělý a jeden nezletilý.
  • 4. září 2021 – U Žiliny na Kladensku se zřítilo do pole malé letadlo. Na místě zemřeli dva lidé.
  • 24. října 2022 – Mezi obcemi Horní Vlčkovce a Brod v Královéhradeckém kraji havarovalo ultralehké letadlo, nehodu nepřežili dva lidé.
  • zdroj: ČTK