Na otevření nového hradeckého stadionu dorazily stovky lidí. Program je na celý den

Na slavnostní otevření fotbalového stadionu v Hradci Králové přišly v neděli dopoledne stovky lidí. Stadion začalo město budovat v srpnu 2021, náklady dosáhly 650 milionů korun bez DPH, což z něj činí největší investici v novodobé historii Hradce. Pro veřejnost radnice ve spolupráci s konsorciem stavebních společností, fotbalovým klubem a dalšími partnery připravila v okolí stadionu doprovodný program pro děti i dospělé. Stavba, kterou město připravovalo přes 15 let, se oproti původním plánům protáhla a prodražila.

Zájemci si v neděli mohli prohlédnout část zázemí stadionu. Přístupné byly například hlediště a VIP tribuna, nahlédnout bylo možné do šaten, wellness, rozcvičovacích místností a tělocvičen. Vlastní stavba stadionu ještě zcela hotová není, některé části stavbaři budou dodělávat. Na stadionu se už ale odehrála dvě fotbalová utkání místního prvoligového celku FC Hradce Králové, a to 5. a 20. srpna.

Pořadatelé pro příchozí od 10:00 do 16:00 připravili doprovodný program s názvem Zpátky pod lízátky, který odkazuje na charakteristický tvar čtyř stožárů osvětlení. Program zahrnuje například dětskou sportovní akademii s cenami pro každého účastníka, přehlídku sportovních klubů a spolků s ukázkami sportů, exhibici malých fotbalistů, dětskou show, ukázky práce policie a hasičů nebo koncerty místního bigbandu Factorial Orchestra, písničkáře Xindla X a jazzového klavíristy Martina Brunnera.

Od nedělních 20:00 na novém stadionu hradečtí fotbalisté hrají prvoligové utkání s olomouckou Sigmou. Dalším programem pak je i vystoupení skupiny Monkey Business a laserová a ohňová show.

Spor kvůli termínu dokončení

Stadion pro 9300 diváků měli stavbaři podle města předat včetně kolaudací 30. června. To se nestalo, ale na základě dohody mezi městem a stavebními firmami si radnice začátkem srpna převzala jen dokončené a zkolaudované části stavby nutné pro odehrání fotbalových utkání.

V polovině srpna primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub) uvedla, že město nevylučuje soudní spor se stavebním konsorciem ohledně termínu dokončení stavby fotbalového stadionu a z něj plynoucích sankcí. Podle firmy Strabag je konečným termínem dokončení díla 29. září.

Stadion město buduje jako víceúčelovou arénu vhodnou i pro jiné sporty a pro kulturní a společenské akce. Radnice počítá s tím, že se stadion v budoucnu stane i dějištěm mezinárodních zápasů fotbalové reprezentace. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let.