Na bystřické zvony bude třeba více peněz. Kovy podražily

Události v regionech: Sbírka na zvony v Bystřici nad Pernštejnem (zdroj: ČT24)

Zdražení kovů komplikuje sbírku na nové zvony pro Bystřici nad Pernštejnem. Když ji tamní věřící zakládali, potřebovali v ní získat zhruba jeden a čtvrt milionu korun. Jenže cín a měď, ze kterých se zvonovina slévá, podražily – během několika měsíců o desítky procent. Celková částka, která bude na tři nové zvony potřeba, se tak zvýšila o stovky tisíc.

Na původních sedm zvonů se bystřičtí skládali po první světové válce. Maria, Luitgarda, Karel a Umíráček se jako tisíce dalších zvonů po té druhé nevrátily. Získat zpátky se ještě na konci války povedlo tři, které nedoputovaly na hamburský hřbitov zvonů. Farnost chce soustavu doplnit po osmdesáti letech. Z původně předpokládané sumy už vybrala více než polovinu. Jenže to nebude stačit.

„Při současném nárůstu cen se ta cena zvedne nejméně o 200 tisíc korun. Je to zdražením mědi a cínu,“ vysvětlil člen bystřické farní rady Václav Mičín. Farnost doufá, že zvýšenou částku vybere do podzimu. Nové zvony ponesou jména Barbory, Václava a Cyrila s Metodějem.

Vrácený největší a nejtěžší Vilém zvoní jen o Vánocích a dalších speciálních příležitostech. A rozpohybuje se postaru – silou dvou lidí.