Na brněnské Vídeňské ulici se srazil autobus s nákladním vozem. Jedna cestující zemřela

Na Vídeňské ulici se srazil autobus s nákladním vozem (zdroj: ČT24)

V Brně ve Vídeňské ulici ve čtvrtek před polednem narazil kamion do autobusu. Nehoda si vyžádala jednu oběť, dalších sedm pasažérů je zraněných. Místo nehody bylo špatně průjezdné, tvořily se kolony, zpoždění nabíraly i linkové autobusy.

Nehoda se stala kolem 11:50. „Podle předběžného zjištění autobus zastavil, za ním jely dva kamiony, z nichž první se vyhnul a druhý nestačil zastavit,“ uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek. Vyhýbací manévr se řidiči podle policie nepovedl a narazil pravou částí vozu do levé zadní části autobusu. Proč autobus na místě zastavil, budou policisté vyšetřovat.

Při srážce zemřela devětašedesátiletá cestující. Záchranáři ji vyprostili ze zadní části autobusu, ženu se jim ale oživit po několikaminutové resuscitaci nepodařilo. Policejní mluvčí Malášek uvedl, že lehce se zranilo dalších šest cestujících a také řidič kamionu.

Nehoda autobusu v brněnské Vídeňské ulici
Zdroj: Policie ČR/ČTK

„Dále evidujeme dvě pacientky, obě ženy utrpěly lehká zranění. Poskytli jsme jim přednemocniční péči a převezli do Fakultní nemocnice v Brně Bohunicích. Zkontrolovali jsme zdravotní stav všech cestujících, bylo-li třeba, ošetřili jsme například drobné oděrky,“ uvedla mluvčí záchranné služby Michaela Bothová. V autobusu podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky cestovalo 23 pasažérů a řidič.

Autobus patří pražské firmě Pragotour. Majitel a jednatel společnosti Jiří Vlasák řekl, že na místo nehody firma vyslala náhradní dopravu, aby dvoudenní zájezd mohl pokračovat, i osobní auto pro zraněné. „To jsme ještě netušili, že to má takové smutné pokračování,“ uvedl Vlasák k úmrtí. Škodu na voze zatím firma nezná. „Autobus je pojištěný, to není podstatné. Podstatní jsou cestující,“ dodal majitel firmy.

Vídeňská byla v místě ve směru z Brna neprůjezdná, asi hodinu a půl se jezdilo po souběžné silnici, poté policie zprůjezdnila jeden ze tří jízdních pruhů. Uzavřené byly asi dvě a půl hodiny i oba sjezdy z D1 na exitu 194. Na výjezdu z Brna se tvořily kolony. Omezení na silnici skončilo kolem 16. hodiny. Kvůli hustému provozu se podle webu integrovaného dopravního systému zpožďovaly i některé autobusové linky, například 104, 105, 108 nebo 505. Zdržení dosahovalo až 20 minut.

Nejvíce životů si v minulosti vyžádala srážka autobusu s parním vlakem

Na Brněnsku došlo v nedávné minulosti k několika tragickým dopravním nehodám autobusů. V roce 2006 zemřel při srážce francouzského autobusu s vlakem na železničním přejezdu v Ponětovicích francouzský řidič autobusu. Zraněno bylo osm cestujících a strojvůdce vlaku. 

O pět let později se v Brně na křižovatce srazila tramvaj s trolejbusem, který se několikrát otočil kolem vlastní osy, přičemž z něj rozbitým zadním sklem vypadl starší muž, který zemřel. Zraněno bylo 13 lidí.

Vůbec nejtragičtější polistopadovou nehodou autobusu je havárie u jihočeských Nažidel v březnu 2003, jež si vyžádala 20 lidských životů. V socialistickém Československu nejvíce lidí zemřelo v roce 1969 na přejezdu u Mladé Boleslavi. O život přišlo 23 lidí a další člověk později v nemocnici. Autobus s vlekem vjel tehdy přímo pod rozjetý parní vlak.