Muž si stěžoval na hudbu v Prachovských skalách. Objevily se pak proti němu plakáty s hanlivým popiskem

Snímky občanského aktivisty s hanlivým popiskem se objevily v ulicích v centru Jičína (zdroj: ČT24)

V ulicích v centru Jičína se objevily snímky občanského aktivisty a regionálního historika Pavla Kracíka s hanlivým popiskem. Šlo o reakci neznámého pachatele zřejmě na to, že si muž stěžoval na hlasité hudební produkce v Prachovských skalách v chráněné krajinné oblasti. S takovými plakáty nesouhlasí ani pořadatel koncertů.

Pavel Kracík z Jičína upozornil správce Prachovských skal na hlasité koncerty na turistické chatě. Vzápětí zaplavily centrum města jeho portréty s hanlivým popiskem, že je udavač.

„Situace, kdy jsou občané, kteří se zajímají o dění kolem sebe a upozorní na nezákonnou činnost, dehonestováni termínem udavač, je situace, která je zcela nepřípustná a která nás vrací hluboce před rok 1989,“ komentoval aktivitu neznámého pachatele Kracík.  

Vedení města nařídilo strážníkům, aby portréty za sloupů odstranili. „Je naprosto nepřijatelné vylepovat takovéto plakáty a někoho takhle urážet,“ reagoval místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín).

Radnice totožnost pachatele zná, zaznamenaly ho kamery

Také pořadatelé koncertů v Prachovských skalách se od vylepených plakátů distancovali. „Je to těžce za hranou, my s tím nesouhlasíme. Dotyčný člověk by za to měl být potrestán,“ komentoval provozovatel chaty a pořadatel koncertů Jan Rampas.  

Poškozený podal podnět státní zástupkyni k vyšetření. Pachatele zachytily v ranních hodinách při výlepu kamery v ulicích. Radnice jeho totožnost zná. 

Turbáza jede je šňůra rockových, jazzových a folkových koncertů. Provozovatel chaty je zastavil. „Protože jsme to neměli oficiálně povolené. Byla to naše chyba, to je pravda. Budeme komunikovat s CHKO a uvidíme, kam nás pustí, co nám dovolí,“ uvedl Rampas.

„Plně chápu frustraci lidí, kteří se na ty koncerty těšili. Probíhaly tam čtyři roky, takže teď je nepochopitelné, že ze dne na den tam nemohou být,“ řekl místostarosta.

Pavel Kracík už avizoval, že se při ochraně Prachovských skal nenechá nikým zastrašit.