Muž postřelil účastnice honu. Pálil zakázaným směrem

Dvě ženy, které byly postřeleny o uplynulém víkendu při honu v prostoru myslivecké honitby na Frýdecko-Místecku, se akce přímo účastnily. Podle dosavadního zjištění policie pětapadesátiletý muž při použití dlouhé zbraně porušil pravidla střelby na honu a zranil devatenáctiletou a třiatřicetiletou ženu. Potvrdila to policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Neštěstí se stalo okolo 10:15. Obě ženy musely být ošetřeny a převezeny do nemocnice. Policie případ šetří jako ublížení na zdraví z nedbalosti. Muži hrozí až tříleté vězení.

Podle redaktora České televize Tomáše Indreie je případ na samotném začátku. Muž podle zjištění ČT vystřelil ze své legálně držené brokovnice. „Ale vystřelil v zakázané době a zakázaným směrem,“ dodal. Pětapadesátiletý myslivec se měl ke střelbě již přiznat.

Podle odborníků oslovených ČT každý střelec zodpovídá za svou zbraň, musí vědět, jak s ní zacházet. „Před akcí vedoucí honu připomíná zásady bezpečnosti, střelec vždy musí vědět, na co přesně střílí, a zda se v jeho poli nenachází člověk,“ dodal Tomáš Indrei s tím, že i náhončí musejí mít jasno v tom, jak se v lesích bezpečně pohybovat.

Českou televizí oslovený odborník vyloučil, že by existoval ucelený seznam plánovaných honů. „Pokud ale lidé slyší zvuky výstřelů, neměli by do lesa vstupovat. Pokud jsou v lese během střelby, měli by najít zpevněnou cestu a z lesa co nejrychleji odejít,“ dokončil Tomáš Indrei.