Za zbourání Kolářovy chaty v Beskydech dostal majitel pokutu. Repliku staví bez povolení

Pokuta za zbourání Kolářovy chaty na Slavíči (zdroj: ČT24)

Majitel Kolářovy chaty na Slavíči v Beskydech dostal od stavebního úřadu pokutu v řádech desítek tisíc korun za to, že turisty vyhledávanou horskou stavbu zboural bez povolení. Další postih může následovat za to, že na místě staví její kopii – podle stavebního úřadu v Jablunkově tak totiž činí načerno.

Devadesát let starou Kolářovu chatu na Slavíči, která stojí ve výšce 1055 metrů nad mořem, nechal její současný majitel Michal Cháňa zbourat letos na začátku září. K zemi šla v souvislosti s demolicí garáže, při níž se prý začala celá stavba rozpadat. „Bohužel nám to spadlo. Začalo se to celé hýbat a byli jsme nuceni to shodit dolů, aby to neohrozilo procházející turisty,“ vysvětlil tehdy Cháňa.

Stavební úřad v Jablunkově tomu ale nevěří. Majitel údajně nepředložil žádné důkazy. „V žádném případě se nejednalo o takovou havárii, že by vlastník chatu musel odstranit bez povolení. Toto svoje jednání měl připravené. Byla mu udělena pokuta v řádech desetitisíců,“ poznamenala vedoucí úřadu Renáta Niedobová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Cháňa začal prakticky hned po demolici stavět na místě chatu novou, která má být replikou historické stavby. Vybudoval už základy a obvodové zdi v přízemí. K tomu ale nemá stavební povolení.

V příštích dnech tak zřejmě padne další finanční trest. „V současnosti se nebudu k ničemu vyjadřovat. Vše řešíme se stavebním úřadem,“ vzkázal Cháňa. O dodatečné stavební povolení sice už požádal, zatím ale nedoložil řadu dokumentů. Například projekt, podle kterého novou Kolářovu chatu staví.