Masarykovo náměstí v Letovicích prochází rekonstrukcí. Dostane novou dlažbu, zeleň i vodní prvek

Rekonstrukce náměstí v Letovicích (zdroj: ČT24)

Novou tvář dostane Masarykovo náměstí v Letovicích na Blanensku. Dělníci téměř dokončili práce pod povrchem. Teď budou pokládat dlažbu, vysadí nové stromy a přibude i vodní prvek. Víc než deset let plánovaná rekonstrukce za zhruba třicet milionů korun má být hotová v srpnu.

Oprava centrální části Masarykova náměstí v Letovicích na Blanensku pokračuje. Novou podobu získají chodníky nebo lavičky. Tři desítky parkovacích míst před radnicí nahradí plocha pro různé akce, například pro vánoční trhy.

V rámci proměny centra města zpoplatnila v loňském roce radnice parkování na náměstí. První hodina vyjde na dvě koruny, každá další pak na dvacet korun. „Tady byl dřív problém, že to bylo odkladiště aut. Polovina aut se tady týden nehnula z místa,“ poznamenal starosta Letovic Petr Novotný (TOP 09). „Parkování bych tady omezil maximálně. Zatím to náměstí bylo jedno z nejhorších, které jsem viděl. Doufám, že to bude lepší,“ řekl místní obyvatel Libor Jelínek. 

Na náměstí bude víc zeleně. „Byly tady borovice, které za mne na náměstí vůbec nepatří,“ řekl starosta. Dlážděnou plochu doplní i několik vodních trysek.

Vizualizace budoucí podoby náměstí v Letovicích
Zdroj: MÚ Letovice

Na opravu náměstí čekali místní přes deset let

Už více než před deseti lety prošlo proměnou nábřeží řeky Svitavy v západní části náměstí. Rekonstrukce byla součástí protipovodňových opatření. Na opravy měla už tehdy navázat právě oprava centrální plochy před radniční budovou.

To se ale několika starostům v řadě nepodařilo. Naposledy termín posunula nová žádost o stavební povolení. Hotovo má teď být do konce prázdnin. A navázat by, snad už s kratším odstupem, měla oprava zbývající části náměstí.