Marie Stuartovna a Alžběta I. se hádají na scéně Mahenova divadla

Marie Stuartovna v Mahenově divadle (zdroj: ČT24)

Závěr sezony v brněnském Mahenově divadle patří velkému historickému příběhu dvou královen. Činoherní soubor nastudoval Marii Stuartovnu od Friedricha Schillera. Hra je sice stará přes dvě staletí, přesto je podle divadelníků blízká dnešku. Na pozadí sporu mezi dvěma mocnými ženami zobrazuje, jak jejich osobnosti rozdělovaly společnost.

Marie Stuartovna a královna Alžběta I., dvě velké ženy anglické historie. Jejich osobní a mocenský konflikt zfilmovalo už několik režisérů. Teď příběh nastudovali i herci činoherního souboru Národního divadla v Brně.

Schillerovo drama se odehrává poslední měsíc života Marie Stuartovny, tedy devatenáct let od doby, kdy byla královnou Alžbětou uvězněna. Nepomohly ani diplomatické intervence, ani politické vydírání či zákulisní intriky. „Postupně jí vezmou věci, vezmou jí šperky, vezmou jí všechno, ostříhají jí vlasy a ona vlastně neví do poslední chvíle, co se děje, takže jsou to poměrně divoké emoce,“ popsala představitelka Marie Stuartovny Hana Tomáš Briešťanská.

Dvě královny a lid

Život skotské královny byl doslova v rukou královny Alžběty, která se rozhodovala, jestli podepíše dávno připravený ortel smrti, anebo Marii udělí milost. Ve svém rozhodování vzít, anebo nevzít Marii Stuartovně život je rozpolcená a cloumají jí emoce.

Alžbětu ztvární Eva Novotná, v mužských úlohách se představí například Petr Bláha, Vladimír Krátký a Martin Sláma. „Pro nás jsou tam tři hlavní postavy, dvě královny a lid, který je venku rozdělený v podstatě padesát na padesát,“ vysvětlil režisér Martin Čičvák. 

Přestože se ve skutečnosti nikdy osobně obě královny nepotkaly, na divadelních prknech je tomu naopak. V konfliktu dvou královen objevil Schiller podle divadelníků mnohovrstevnatou látku propojující boj o politickou moc a náboženský i morální konflikt přiživovaný osobními, mnohdy čistě intimními zájmy dvou žen.

„Inscenovat Marii Stuartovnu je vždy výjimečná událost pro každé divadlo, které na to potřebuje hlavně vynikající protagonistky,“ řekl dramaturg Martin Kubran. Premiéra inscenace bude na scéně Mahenova divadla v pátek 15. června.