Lípy, jilmy, javory. Nejkrásnější alej Česka roste v Rakovníku

Vítězem devátého ročníku ankety Alej roku se stalo stromořadí lip, jilmů a javorů, které roste ve středočeském Rakovníku podél místního potoka. V lidovém hlasování organizovaném neziskovou organizací Arnika uspěly také aleje v Prostějově a Dolním Benešově na Hlučínsku.

Památeční alej podél Rakovnického potoka vznikla kvůli povodním; v sedmdesátých letech předminulého století vzala ve městě velká voda několik životů včetně těch dětských, a radnice se rozhodla pro regulaci vodního toku. Její součástí bylo v roce 1902 také osázení potočních břehů lipami, které stromořadí založily.

Rakovnickou alej v současnosti tvoří 540 stromů a s délkou dosahující bezmála čtyř kilometrů představuje nejdelší památnou alej v republice. Ochranu nad ní městský úřad vyhlásil před sedmnácti lety. Vedle lip tvoří stromořadí taky jilmy a javory.

Platany z Prostějova, duby z Hlučínska

Výrazný městotvorný prvek nyní uspěl i ve veřejném hlasování, které organizovala nezisková organizace Arnika, zaměřená na ochranu životního prostředí. Cílem kampaně je přitáhnout na estetická a přírodně hodnotná stromořadí pozornost veřejnosti, upozornit na jejich případné ohrožení a představit nově vysazené aleje.

 „V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. Jsme nadšeni, že rok od roku počet nominovaných alejí stoupá,“ říká Karolina Kostičová z Arniky.

Druhou nejvyšší popularitu si v hlasování získala řada mohutných platanů na Rejskově třídě v Prostějově, která zde už od počátku dvacátého století kopíruje někdejší městské hradby. Na třetím místě se umístila dubová a lipová alej „ke Kozmickým ptačím loukám“, která roste na kraji Dolního Benešova v Moravskoslezském kraji.