Lidé z hradeckých Plotišť se brání plánovaným dopravním stavbám. Je pozdě, vzkazují úřady

Události v regionech: Plotišťští protestují proti tangentě (zdroj: ČT24)

Proti stavbě přeložky silnice I/11 v Hradci Králové a také velkého odstavného parkoviště pro kamiony se bouří obyvatelé Plotišť nad Labem – místní části krajského města, které se chystané stavby bezprostředně týkají. Kromě obav z hluku z dopravy se místním nelíbí ani to, že by přeložka vedla přes pole, která patří mezi nejúrodnější na východě Čech.

Ředitelství silnic a dálnic plánuje koncem desetiletí postavit u Hradce Králové novou silnici, kterou nazývá Severní tangenta. Fakticky to bude obchvat města, který z jeho nitra odvede auta směřující po silnici I/11 z Rychnovska k dálnici D11. Severní tangenta má začínat již u Třebechovic pod Orebem, auta odvést i z předměstí na východě Hradce Králové a kolem letiště se dostat k nynější silnici I/33.

„Předpokládané zahájení výstavby čtrnáct a čtvrt kilometru dlouhé trasy je rok 2028 a uvedení do provozu pak vychází na rok 2032,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Nová komunikace povede i místy, kde jsou dnes pole, navíc má v dnešních polích vzniknout i velké odstavné parkoviště pro kamiony. To se místním vůbec nelíbí. Poukazují, že tak stát zničí obzvlášť kvalitní půdu. „Je to půda nejvyšší úrodnosti, černozem, nejkvalitnější bonita,“ charakterizoval ji zemědělec z Plotišť nad Labem Jiří Doležal, jehož rodina severně od Hradce pěstuje už po generace brambory. Míní, že „nedává vůbec žádný smysl“ postavit parkoviště pro kamiony právě tam, kde je nejúrodnější půda.

Obyvatelé Plotišť se obávají také hluku. K tomu je vede projekt, který počítá s tím, že v části trasy se silnice dostane nad úroveň terénu. „Jde nám o to, aby území neztratilo svoji hodnotu, aby kvalita života v Plotištích neutrpěla,“ řekl královéhradecký zastupitel a obyvatel místní části Jan Zeman (Piráti).

Že dávají nespokojenost najevo až nyní, zdůvodňují místní tím, že o projektu dříve nevěděli. „Byli jsme v šoku, že nás o tom nikdo předem neinformoval,“ řekl Jan Havrda ze sdružení Zdravé Plotiště. Podle královéhradecké radnice je však již pozdě, projekt má územní rozhodnutí. „Trošku se tady zaspalo, pokud má v této chvíli vzniknout oponentura k projektu,“ prohlásil náměstek primátorky Adam Záruba (Zelení).

Výkup pozemků pro Severní tangentu a parkoviště začne zřejmě ještě letos. Silničáři nebudou muset jednat pouze se zemědělci. Některé pozemky patří například rodině bývalého primátora Hradce Králové, Otakara Divíška. Jiné pozemky zase patří firmě, kterou zastupuje blízký spolupracovník podnikatele Romana Janouška.