Lékařská fakulta Ostravské univerzity zůstává bez akreditace. Letos nebude přijímat nové studenty

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nebude moci přijímat nové studenty do magisterského programu všeobecného lékařství. Důvodem je její nedostatečné personální obsazení. Rozhodla o tom nepravomocně na svém mimořádném zasedání rada Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství (NAÚ). Sama Ostravská univerzita úřad ještě před rozhodnutím požádala o přerušení projednávání žádosti o akreditaci.

V letošním roce Lékařská fakulta Ostravské univerzity nebude přijímat studenty do oboru Všeobecné lékařství a přijímací zkoušky se tedy neuskuteční. Stávajících studentů se situace nedotkne. Potvrdil to rektor univerzity Jan Lata.

„Vzhledem k přetrvávajícímu negativnímu hodnocení ze strany Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství se Ostravská univerzita rozhodla požádat o přerušení projednávání žádosti o udělení akreditace,“ vysvětlil důvody žádosti o přerušení rektor univerzity.

Pro stávající studenty se nic nemění

Stávajících studentů se situace nedotkne, studují ještě na základě původní akreditace. Udělení nové akreditace bylo pro fakultu důležité právě proto, aby mohla přijímat studenty nové. Lékařská fakulta požádala o novou akreditaci letos v únoru, protože ta stávající platí do roku 2024 pouze na dostudování současných mediků.

„Věřím, že stávající vedení Lékařské fakulty, respektive akademický senát fakulty, vyvodí z výsledků dnešního jednání Rady NAÚ patřičné důsledky a umožní zvolit nové vedení Lékařské fakulty, které rozhodne, jak dále pokračovat, aby NAÚ mohl příští rok žádosti vyhovět a Lékařská fakulta mohla přijímat nové studenty,“ řekl Lata.

To, že univerzita požádala o přerušení projednávání žádosti o akreditaci, jí dává šanci pokusit se akreditaci získat dříve, než kdyby vyčkala na negativní stanovisko NAÚ.

Přerušení žádosti o akreditaci se podle rektora nedotkne studentů jiných studijních programů na Lékařské fakultě jako Fyzioterapie, Komunitní péče v porodní asistenci či Zdravotnické záchranářství, které již nové akreditace mají.

Na vině je vedení fakulty, míní primátor

Za nezískání akreditace může vedení fakulty, míní primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO). „Neúspěch akreditace padá jednoznačně na vrub nedostatečné kvalitě akreditačního spisu a jeho zpracovatele – vedení Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Tristním poznatkem pro mě osobně bylo zjištění, že ani ve chvíli nejvyšší hrozby nezískání nové akreditace se zjevně nepodařilo navázat konstruktivní a kooperativní vztah mezi vedením univerzity a fakulty,“ uvedl Macura.

Děkan fakulty Arnošt Martínek se k situaci nechce vyjadřovat. „S ohledem na to, že jsem zatím nebyl informován o výsledcích průběhu jednání Národního akreditačního úřadu panem rektorem, nemohu se já, stejně tak vedení lékařské fakulty, k celé záležitosti nyní podrobněji vyjádřit. Počkám na informace od pana rektora, pak vydám své stanovisko,“ sdělil Martínek.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity si už dřív vysloužila kritiku za pochybení při přijímání studentů. Výtky se týkaly i nedostatečného personálního obsazení. Fakulta vznikla před deseti lety, podle představitelů kraje je nezbytná a potřebná. Její vznik a rozvoj si vyžádal investice přesahující 640 milionů korun.