Kraj chce prodat chátrající zámek Buštěhrad, radnice nesouhlasí

Buštěhrad na prodej (zdroj: ČT24)

Středočeský kraj nemá peníze na opravu buštěhradského zámku, známého hlavně z kauzy bývalého sociálnědemokratického hejtmana Davida Ratha. Radní proto chtějí chátrající památku buď pronajmout, nebo prodat. S tím se však neztotožňuje radnice města, která část památky také vlastní.

Zámek Buštěhrad v minulosti sloužil jako sirotčinec, škola nebo byty zemědělského družstva. Nyní má rozbitá okna, podmáčené zdi, opadává omítka a propadají se stropy.

Středočeský kraj získal buštěhradský zámek v roce 2010. Jeho opravu prosazoval hlavně tehdejší hejtman za ČSSD David Rath. Chtěl z něj udělat reprezentační, kulturní i rezidenční sídlo kraje.

Faktem ale je, že od doby, kdy kraj dvě třetiny zámku získal, do něj neinvestoval ani korunu. Kulturní památka chátrá a Středočeský kraj se jí chce zbavit. Hejtmanství tvrdí, že zámek k ničemu nepotřebuje a peníze na jeho opravu nemá.

„Začneme nejprve jednat s městem Buštěhrad, pokud by chtěli tu půlku pro sebe. Pokud ne, tak je velká pravděpodobnost, že zámek nabídneme k odprodeji někomu jinému,“ uvedl radní pro kulturu Daniel Marek (Nezávislí Středočeši).

Buštěhradský zámek
Zdroj: ČT24

Radnice s prodejem nesouhlasí

Levé křídlo zámku však patří buštěhradské radnici. Ta ho za 50 milionů opravila a nastěhovala do něj městský úřad. O zbylé dvě třetiny památky zájem nemá. „Rozpočet města je asi 40 až 45 milionů korun. Obnova větší části se odhaduje na 200 milionů. To je akce naprosto nad naše možnosti,“ vysvětlila starostka Buštěhradu Daniela Javorečková (Společně).

Případný prodej zámku by museli podle smlouvy odsouhlasit nejen krajští, ale i buštěhradští zastupitelé. Ti se ale k této možnosti staví spíš odmítavě. Část buštěhradských obyvatel by zámek nejraději úplně zbourala, většina ale volá po jeho opravě. Jak se vedení kraje rozhodne, by mohlo být jasné v první polovině roku.